EPA/Caroline Blumberg
Novak Đoković

Zbog odluke da ne igra sledeće nedelje u Sinsinatiju, Novaku Đokoviću preti pad na treće, a možda i četvrto mesto svetske liste.

Najbolji teniser svih vremena je prošle godine osvojio ovaj američki masters u fenomenalnom stilu savladavši u finalu Karlosa Alkarasa i tako zaradio 1.000 poena.

Sada ih neće braniti, tako da je Špancu koji brani 600 potrebno da uđe u četvrtfinale da bi ga potisnuo na treću poziciju. Sledeću pretnju predstavlja Aleksander Zverev koji bi sa dva uspeha ili jednom titulom – u Montrealu i Sinsinatiju – mogao takođe da preskoči Đokovića, kao i Alkarasa.

Janik Siner brani titulu u Montrealu, ali ako loše prođe, pa onda ponovi neuspeh u Sinsinatiju, Alkaras ili Zverev bi mogli da ga ugroze, mada je to više u domenu teorije.

Ono što je za Đokovića bitno to je da njemu rejting odavno nije prioritet – još otkako je srušio rekord Rodžera Federera. Prošlonedeljnim osvajanjem zlatne medalje u Parizu zaokružio je sve što je najviše želeo u tenisu, tako da mu je sada prioritet da se dobro odmori i proslavi veliki uspeh.

Nole će na US open najverovatnije doći bez ijednog meča na betonu, mada postoji opcija da zaigra u Vinston-Sejlemu u nedelji pred njujorški grend slem, kao što je uradio u Ženevi pred Rolan Garos.

Verovatno su šanse za to minimalne, jer nema razloga da se forsira, pogotovo što je ovog leta dokazao da je toliko superioran da može da pobeđuje mimo svake teniske logike.

Dva poslednja podviga su dovoljna za to – na Vimbldonu je došao do finala iako do pred sam početak nije bio siguran da li će uopšte moći da igra posle operacije meniskusa. Čak i tako nepripremljen stigao je do borbe za pehare.

Na OI je došao do zlata savladavši Alkarasa koji je pre toga osvojio Rolan Garos i Vimbldon. I sam Đoković je priznao da je Španac trenutno najbolji na svetu, ali je i pored toga uspeo da ga pobedi. I to posle svih problema koje je imao ove godine. Ne treba zaboraviti da Nole do dolaska u Pariz nije osvojio nijednu titulu u ovoj sezoni. Prvi put u karijeri je stigao do avgusta bez ATP trofeja.

Rang lista posle Sinsinatija je bitna jer se na osnovu nje određuju nosioci za US open. Ali, Đoković je ovog leta dokazao da mu je potpuno svejedno da li je drugi, treći ili četvrti nosilac. Ono što presuđuje je njegov kvalitet a ne pozicija na rang listi.

1 COMMENT

  1. posle vise od 15god prisustva i dominacije preko 8god , svih rekorda i nedostiznih rezultata ( svaki gs x 3, svaki masters x 2, duplo vise nedelja od Rafe koji nema ni jedan zavrsni, medjusobno bolji od svih pojedinacno ) sada opusteno, marketing i lova jos godinu, dve a onda da prigrli decicu i cuva porodicu za uzivanje!!! Elitni sportista i daleko najbolji teniser!! Naravno, zapad ga ne voli jer je njima obrisao pod ali kome je pa to danas vazno, truli zapad i tako mirise na radpad :-)?!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here