Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan

Državljani BiH uskoro će u Tursku moći da putuju samo sa ličnim kartama, najavio je tokom posete BiH početkom septembra 2022. godine turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Ali, gotovo dve godine od tada, sporazum koji je trebalo da potpišu predstavnici Vlade Republike Turske i Saveta ministara BiH nije ratifikovan, a niko od nadležnih do danas neće da se udostoji da objasni zašto je to tako i šta se desilo sa dokumentom.

Podsećanja radi, 6. septembra 2022. godine Erdogan je sa tadašnjim članovima Predsedništva BiH (Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem) postigao dogovor o sporazumu koji državljanima BiH i Turske omogućava putovanje sa ličnom kartom bez pasoša iz BiH u Tursku i obrnuto.

– Doneli smo tu odluku, naši ministri spoljnih poslova će ispoštovati procedure, a nakon toga ćemo iz Turske u BiH i iz BiH u Tursku putovati samo sa ličnim kartama – rekao je Erdogan na zajedničkoj pres-konferenciji sa članovima Predsedništva BiH.

Članovi Predsedništva istog dana usaglasili su se da će nacrt ovog sporazuma biti pripremljen na vanrednoj jednici ovog tročlanog tela. Ali, šta se od tada desilo, javnosti u BiH nikada nije zvanično predstavljeno.

S druge strane, Turska nije sedela skrštenih ruku. Odmah je pripremljen nacrt sporazuma na način na koji je to dogovoreno i upućen je kolegama u BiH.

“Turska strana je 16. septembra 2022. zvanično prosledila vlastima Bosne i Hercegovine nacrt sporazuma koji je pripremila”, potvrđeno je za “Nezavisne novine” iz Kancelarije za komunikacije Ambasade Republike Turske u Sarajevu.

Kako “Nezavisne” saznaju, ovaj sporazum je ipak stigao na zasedanje Saveta ministara BiH. Međutim, tu se nije dugo zadržao.

“Mi imamo informaciju da je to bilo na zasedanju Saveta ministara BiH, ali da je povučeno do daljeg”, kazali su iz Ambasade BiH u Ankari.

Zbog čega je on povučen, još uvek se ne zna.

Stručnjaci smatraju da je jedan od isključivih problema zbog kojih ovo pitanje nije rešeno politika, odnosno politički odnosi u BiH, jer nisu retki primjeri da se neke dobre ideje zakoče jer ne odgovaraju jednoj od tri strane.

Komentarišući kompletnu priču, Denis Avdagić, spoljnopolitički analitičar, kaže da se s jedne strane od država koje su kandidati za članstvo u Evropskoj uniji “očekuje usklađivanje viznog režima sa EU susedima”, dok s druge strane države koje su “samo” kandidati za članstvo imaju mogućnost da vode sopstvenu viznu politiku.

– Idealno je za svaku zemlju koja želi članstvo u EU da se u svakom pogledu što pre uskladi ili harmonizuje sa svim EU politikama. Razumljivo je da postoji i poseban interes BiH prema Turskoj, zbog čega verujem da će to biti i ostati tema rasprave o donošenju odluke u skladu sa interesima građana – rekao je Avdagić za “Nezavisne novine”.

Možda princip koji je u ovom slučaju mogla pratiti BiH jeste identičan primer iz Srbije. Naime, pre dolaska Erdogana u Sarajevo 2022. godine, Srbija i Turska su takođe dogovorile sporazum koji se tiče putovanja sa ličnom kartom, i on je potpisan svega nekoliko meseci kasnije i uveliko se sprovodi.

Zašto taj primer nije pomogao nadležnima u BiH pitanje je kojim svakako treba da se pozabave.

Do tada, državljani BiH sa važećom ličnom kartom kao putnom ispravom mogu da putuju po bliskom regionu, i to u Srbiju, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Albaniju.

“Lična karta BiH ne može se koristiti kao važeća putna isprava prilikom putovanja u zemlje ili iz zemalja članica Evropske unije, šengenskog prostora ili drugih zemalja sa kojima Bosna i Hercegovina nema potpisan međunarodni sporazum ili ugovor”, pojasnili su za “Nezavisne novine” iz Granične policije BiH.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here