Đ. Barović
OPREZ: Darko Tanasković

Stručnjak za Bliski istok i islamolog Darko Tanasković ocenio je za “Vesti” da je u ovom trenutku teško pretpostaviti razvoj događaja na Bliskom istoku, a on smatra da ovaj deo sveta očekuje “vrela jesen”.

– U ovom trenutku jako je teško predvideti događaje na Bliskom istoku. Uostalom, ko je mogao da pretpostavi da će lider HAMAS-a biti ubijen u Iranu. Ali, moja pretpostavka je da nam u ovom delu sveta predstoji “vrela jesen” – rekao je Tanasković.

On nije isključio mogućnost da nakon poslednjih događaja dođe do dodatne eskalacije sukoba, pre svega u Pojasu Gaze.

– Do eskalacije sukoba u odnosu na postojeći će sigurno doći. Ali, spektik sam da bi to moglo da preraste u konflikt opšteg rata. Jednostavno, za opšti rat nema dovoljno ozbiljnih aktera na Bliskom istoku – naglašava Tanasković.

Upitan da prokomentariše najave pojedinih zemalja Bliskog istoka da bi mogle da uđu u rat sa Izraelom, ovaj stručnjak kaže da je to ipak malo verovatno.

– Sasvim je jasno da zemlje muslimanskog sveta koje su najglasnije na rečima iz čitavog niza razloga nisu spremne da uđu u neki veliki sukob sa Izraelom. Zapravo, ma koliko to zvučalo paradoksalno, jedini koji je za eskalaciju sukoba je zapravo lično premijer Izraela Benjamin Netanijahu i grupa ljudi iz njegove vlade. Čak i u samom Izraelu postoje suprotstavljena gledišta po ovom pitanju – zaključuje Tanasković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here