kk.rks-gov.net

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte kako bi razgovarali o otvaranju glavnog mosta na Ibru. Tokom ovih razgovora, Kurti je istakao da most mora da se otvori i da sloboda kretanja i vladavina prava ne ugrožavaju mir i bezbednost.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Kosova, današnji sastanak održan je tačno osam godina posle razgovora koji su održani 2. avgusta 2016. godine u Briselu u vezi sa primenom Sporazuma o mostu u Mitrovici u okviru dijaloga u Briselu, nakon čega je usledio Plan Evropske Unije za otvaranje mosta u Mitrovici za pešake i vozila u oba smera.

Kurti je diplomatskim predstavnicima zemalja Kvinte i EU predstavio plan Vlade za otvaranje mitrovačkog mosta preko reke Ibar. Planom su predviđena ispitivanja infrastrukturne stabilnosti mosta, procena rizika od elementarnih nepogoda, vizuelna revitalizacija mosta sa pristupom mostu za sve, razgovori sa građanima i interesnim grupama, kao i sveobuhvatna informativna kampanja o koristi i ciljevima otvaranja mosta.

Prethodno je ambasador SAD Džefri Hovenijer izjavio posle sastanka da vlade zemalja Kvinte u dogovoru sa NATO “trenutno ne mogu da podrže bilo kakvu promenu statusa mosta na Ibru”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here