Tanjug

Važno je da sačuvamo jedinstvo, jer su Srbi uvek bili jaki onoliko koliko su jedinstveni, poručio je ministar bez portfelja za dijasporu Đorđe Milićević na drugom konsultativnom onlajn sastanku sa predstavnicima udruženja srpske dijaspore iz celog sveta.

Istakao je i da kada navede “jedinstveni”, govori o jedinstvu unutar Srbije, ali i svih Srba koji žive van matice.

Milićević je upoznao predstavnike udruženja sa pripremama za manifestaciju Jedinstvo i snaga – Srbija, koja će se održati u poslednjoj nedelji avgusta u Domu Skupštine Srbije u Beogradu, gde se očekuje više od 300 srpskih udruženja iz celog sveta.

– Mislim da je potpuno adekvatan i prikladan naziv manifestacije i ovog našeg velikog okupljanja – istakao je Milićević, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Prema njegovim rečima, izuzetno je važno da u ovom periodu globalne nestabilnosti budemo jedinstveni i da sačuvamo jedinstvo, jer to je način da opstanemo i nastavimo dalje, da imamo kontinuitet u napretku u svakom smislu. Srpska država i srpska trobojka su, prema njegovim rečima, simbol okupljanja i simbol našeg jedinstva, ma gde živeli.

– Jedinstvo i snaga su temelji naše zajednice – rekao je Milićević.

Naglasio je da Deklaracija koju bi trebalo da usvoji Skupština Srbije jasno definiše ono što su nacionalni interesi i ciljevi naših naroda u 21. veku, zbog čega je to dokument od istorijske važnosti.

– I zato ću milion puta govoriti i sa ponosom isticati ono što je definisano u deklaraciji, a tu pre svega mislim na mir i stabilnost, borbu za naše građane, da naši građani u Srbiji i van nje osete boljitak od svega što činimo i radimo kao predstavnici izvršne vlasti. Tu je, pre svega, naravno i ekonomija kao nacionalni interes, jer uvažavani ste i poštovani onoliko koliko ste ekonomski jaki, onoliko koliko ste ekonomski stabilni – kazao je ministar.

On je naglasio da je ono što je definisano u deklaraciji jedinstvo jer smatra da će u periodu izazova i pritisaka kojima su izložene Republika Srbija i Republika Srpska ti pritisci postajati sve jači u narednom vremenskom periodu koji je pred nama.

Razgovor sa svima

Đorđe Milićević je rekao da je Srbija spremna za razgovor sa svima, i u regionu i šire.

– Nemamo mi pravo da se izolujemo i da zabijamo glavu u pesak, moramo sa svima da razgovaramo, i u regionu i sa našim partnerima sa zapada, ma koliko se to nekome svidelo ili ne, ali mi moramo da razgovaramo – rekao je Milićević.