Tanjug/AP
Predsednik Finske Aleksander Stub

Predsednik Finske Aleksander Stub izjavio je danas da je Ukrajina sada u jačoj poziciji nego pre nekoliko meseci i ocenio da je ovo dobar trenutak za početak pregovora.

– Došli smo do tačke kada treba da počnu pregovori. Realnost je da ako želite da uključite Kinu i zemlje globalnog juga, Rusija takođe mora da bude uključena – rekao je Stub u intervjuu za francuski “Mond”.

Prema njegovom mišljenju, Ukrajina je uspela da preuzme inicijativu u procesu dijaloga.

– Ukrajina i predsednik Vladimir Zelenski su u mnogo jačoj poziciji nego pre dva meseca. Oni dobijaju oružje i budžete koji su im potrebni da zadrže svoje pozicije – naveo je Stub, naglasivši da početak pregovora ne znači da Ukrajina treba da pravi ustupke.

– Neophodno je napraviti razliku između mogućeg procesa diskusije, koji nije sam sebi cilj, i stvarnog mira – naglasio je finski predsednik.

Prema njegovim rečima, put ka miru je jasan – Rusija mora da povuče svoje trupe sa teritorije Ukrajine. Ali, kako je upozorio, to se ne može postaviti kao preduslov.

– Za početak, moramo da ubedimo globalni jug da je ono što Rusija radi imperijalizam. U njihovom je interesu da zaustave ovaj sukob… Kina bi mogla mnogo da učini da zaustavi neprijateljstva jer je u jakoj poziciji naspram Rusije – uveren je Stub.

On je naglasio da je ruski predsednik Vladimir Putin već napravio najveću geopolitičku i taktičku grešku u novijoj istoriji, kada je precenio sopstvene vojne sposobnosti i potcenio mogućnosti Ukrajine i jedinstva Zapada.

Stub je ocenio da je zavisnost Rusije od Pekinga porasla do te mere da bi Peking mogao, ako bi želeo, da prekine rat u Ukrajini jednim pozivom kineskog predsednika Si Đinpinga Moskvi.

4 COMMENTS

  1. Kako je to sve lako, kad si na “pravoj” strani, dok se drugi muće, za tebe je dosta samo da kažeš, da si jak, jać, najjaći i to moraju svi da prihvate!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here