Tanjug
Elmedin Konaković

Ministar inostranih poslova u Savetu ministara BiH Elmedin Konaković najavio je da će na sednici Saveta ministara 31. jula pokrenuti inicijativu za stavljanje van snage sporazuma BiH i Srbije o policijskoj saradnji i da se Savet ministara, kao strana potpisnica, izjasni o tome. Ukazao je da taj sporazum omogućava da policija iz Srbije, kada god to MUP Srpske zatraži, dođe i učestvuje u nekoj zajedničkoj aktivnosti, a omogućava zajedničku edukaciju, pravljenje planova i programa, patrola.

Ovu najavu srpski ministar policije Ivica Dačić je ocenio kao najbolji primer besmisla i mržnje kojom se rukovode bošnjački političari u BiH.

– Osnova svih integracionih procesa u Evropi je dobra policijska saradnja, a taj sporazum potpisali smo 2010. Sadik Ahmetović i ja, uz opšte pozitivne ocene tog sporazuma i u BiH i Srbiji i EU – naveo je on. Dačić navodi da takvi sporazumi postoje između svih država u regionu, ali umesto saradnje, bošnjačkim političarima važnija je mržnja prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i svemu što dolazi iz Srbije.

– To je jedini slučaj u Evropi da bi neko suspenziju sporazuma o policijskoj saradnji, što najbolje govori o njihovoj politici – kaže on.

Zamenik predsedavajuće Saveta ministara Staša Košarac je ukazao da su sve aktivnosti koje sprovode RS i Srbija u skladu sa Ustavom i istakao da doprinose dobroj regionalnoj saradnji.

– Ne znam zašto neko smatra da se gubi suverenitet ako postoje ozbiljni oblici regionalne saradnje, pogotovo ako je to normativno i ustavno rešeno – rekao je novinarima, ocenivši da je ovo deo potrebe bošnjačke političke strukture da što pre zauzmu dobre pozicije pred lokalne izbore.

Izrazivši čuđenje što nekome smeta saradnja sa Srbijom, ali i Hrvatskom, kaže da postaje neurotično ponašanje bošnjačkih političara s tim u vezi.

– Ne vidim način da u Savetu ministara bilo kakva odluka bude donesena bez stavova ministara iz Srpske, a naš stav je poznat, nećemo podržati tu inicijativu – poručio je Košarac i dodao da određeni političari treba da shvate potrebu saradnje sa Srbijom, koja je regionalni lider.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nikola Stojanović kaže da je ta inicijativa trokorak u prošlost i udar na mir i stabilnost u regionu.

– On ne propušta šansu da pravi što veći rascep među tri naroda u BiH. Vučić mu je zato trn u oku jer on, nažalost među retkima, održava tu regionalnu stabilnost – napisao je Stojanović na mreži X.

Produbljivanje tenzija

Ponašanje Konakovića, kaže Nikola Stojanović, ne doprinosi normalizaciji i stabilizaciji odnosa u regionu i ističe da “nas dosledno sprovođenje politike dvostrukih aršina neće odvesti u zajedničku prosperitetnu budućnost regiona”.

– Njegovi postupci ne doprinose pomirenju, već produbljivanju tenzija – naveo je Stojanović.