Srbija će prvi put, tokom Olimpijskih igara u Parizu, od 27. jula do 11. avgusta, osim sportskih dostignuća predstaviti i svoje privredne, turističke i kulturne potencijale kroz projekat Srpske kuće.

Direktor projekta Srpska kuća Mladen Đorić je rekao da će ova nacionalna kuća biti smeštena u Teatru La Vilet u Parku nacija, uz nacionalne kuće Francuske, Holandije, Meksika i Indije.

Predstavljanje EXPO

– Posetioci će moći da se upoznaju sa bogatstvom nacionalne kulture, istorije i nauke kroz multimedijalnu izložbu Koreni i niz promotivnih događaja – kazao je Đorić, a saopštila je Privredna komora Srbije.

Projekat Srpske kuće je, kako je rekao, nastao na inicijativu PKS, a realizuje se uz pomoć Vlade Srbije, Turističke organizacije Srbije, Olimpijskog komiteta Srbije, Ambasade Srbije u Parizu, kao i nekoliko muzeja i arhiva.

– Ovaj projekat podrazumeva da će naša zemlja za vreme trajanja Olimpijskih igara, u Parizu pored sportista, imati prezentaciju kulturnih, turističkih, privrednih potencijala, a biće predstavljen i Beograd kao domaćin specijalizovane izložbe EXPO 2027 – naveo je Đorić.

Centralna izložba u Srpskoj kući, prema njegovim rečima, biće izložba Koreni, koju je osmislio umetnik Dušan Jovović.

– Želimo da kroz specijalizovanu izložbu prezentujemo našu kulturu i tradiciju. Najmodernijom tehnologijom oživećemo zidove teatra La Vilet, prezentovaćemo našu istaknutu slikarku Nadeždu Petrović, kao i radove Nikole Tesle, Milutina Milankovića – istakao je Đorić.

Poslovni forum

Privredna komora Srbije organizuje Poslovni forum Srbija-Francuska, a biće održan 31. jula u saradnji sa MEDEF, najpoznatijim francuskim udruženjem preduzetnika i poslovnom asocijacijom Biznis Frans.

– Tada će više od 70 srpskih i francuskih kompanija imati priliku da razgovaraju o mogućnostima buduće poslovne saradnje. U fokusu foruma biće sektori poljoprivrede, IT-a i građevine, a srpsku privrednu delegaciju činiće 30 kompanija iz ovih sektora dok se očekuje učešće oko 40 kompanija iz Francuske – naveo je Đorić.

Potom je prvi avgust rezervisan za Turističku organizaciju Srbije i prezentovanje turističkih potencijala Srbije, dok će, kako je rekao, 2. avgusta široj publici biti prezentovana specijalizovana izložba EXPO 2027. i ono što očekuje Beograd u 2027. godine.

Đorić je pozvao sve koji u vreme trajanja Olimpijade budu u Parizu da posete Srpsku kuću, navedeno je u saopštenju PKS.

Istorijski uspesi

Kroz dokumentarni materijal Arhiva Jugoslavije, posetioci će imati priliku da vide istorijske momente olimpijskih uspeha.

– Biće to prvi put da će se ovakvi materijali prikazuju javnosti, a posetioci će imati prilike da se upoznaju sa svim dobitnicima medalja osvojenih za našu zemlju na Olimpijskim igrama. Ovi materijali uključuju hiljade artefakata vezanih za dosadašnja učešća Jugoslavije, odnosno Srbije kao pravnog sledbenika bivše države na olimpijskim igrama. Posetioci će imati priliku da vide retke fotografije, video-snimke i druge artefakte koji osvetljavaju našu sportsku istoriju i kulturno nasleđe – naveo je Mladen Đorić.

Vremeplov

Predsednik PKS Marko Čadež je na prijemu povodom Dana državnosti u Ambasadi Srbije u Parizu, najavio da će se Srbija na OI ovako predstaviti.

– Želimo da prikažemo sve što Srbija jeste, jedna od najbrže rastućih ekonomija, koja rast gradi na znanju, novim tehnologijama i inovacijama. Želimo da u Parizu 2024. da napravimo vremeplov i da sve posetioce koji dođu u Srpsku kuću, odvedemo u Beograd 2027. na EXPO i da zajedno igramo za čovečanstvo i budućnost – kazao je tada Čadež.