Z. Mirković
Orkestar neguje narodni melos

U Beču je uspostavljen prvi Narodni orkestar u dijaspori, pod upravom poznatog harmonikaša Nikole Zarića. Orkestar, koji započinje jednu novu eru visoko muzičko umetničkog kulta u dijaspori, broji 15 izvrsnih umetnika koji uz profesionalno vođstvo Nikole Zarića verno i pedantno čuvaju, gaje i razvijaju srpski narodni melos, pa i razne tradicionalne zvukove sa drugih prostora bivše Jugoslavije.

Njihov široki opus obuhvata sopstvene kompozicije u duhu srpske tradicionalne muzike, razne igre, svite, kola pa i pesme sa svih područja u vokalnom i instrumentalnom izvođenju. Posebnu notu u njihovim interpretacijama čini umetnički rukovodilac Nikola Zarić, umetnik na harmonici, koji svesno spaja određene karakteristike i elemente klasično – kamerne muzike sa srpskim melosom. Na Nikolinu inicijativu bečki narodni orkestar je osnovan prošle godine i u decembru priložio je bečkoj publici jednu izvanrednu koncertnu premijeru kao zvanični početak orkestarskog stvaralaštva. Već u aprilu ove godine bio je uspešno priređen drugi svečani koncert bečkog narodnog orkestra u bečkoj ” Loreldž sali”.

Na ovogodišnjoj Svetosavskoj akademiji u Beču orkestar je upotpunio celokupni program. Od svog osnivanja orkestar je oduševio bečku publiku koja do sada nije imala prilike da sluša svoj, dijasporski narodni orkestar, već je mogla da uživa u izvođenju muzike samo narodnih orkestara iz matice.

Muzičari bečkoj publici predstavili zvuke Srbije
Prisutni i elementi kamerne muzike

Bogatstvo bivše Juge

Zarić nastoji sa ovom orkestarskom zajednicom da izgradi jedan ozbiljan i ustaljen status u celoj dijaspori i takođe da uspostavi jednu novu saradnju sa međunarodnim organizacijama naše matice. Bečki narodni orkestar je zahvalan na iskrenoj pomoći Srpske pravoslavne crkve, bečke Prosvjete, bosansko-hercegovačke ambasade i time se nada da će publika u celoj dijaspori prepoznati duh ovog projekta koji i opstati i živeti u svim narednim generacijama.

SIGURNO VOĐSTVO: Nikola Zarić

– Ovo je jedinstveni projekat kojim želimo da okupimo naše vrsne muzičare u cilju negovanja naše muzike. Želimo da našu muziku predstavimo i austrijskoj i drugoj publici, kako bismo videli koliko je bogato stvaralaštvo srpskih umetnika i sa prostora bivše Jugoslavije – objasnio je Zarić. On je ukazao da u Beču živi i stvara veliki broj naših vrsnih muzičkih umetnika, tako da orkestar ima veoma visok kvalitet.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here