Kosovo online
Viktor Orban

Mađarska je preuzela predsedavanje EU 1. jula na šestomesečni mandat, ali je premijer te zemlje Viktor Orban već izazvao polemiku putovanjem u Moskvu, tokom kojeg se sastao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Predsednica pokreta “Obnovimo Evropu” i saveznica francuskog predsednika Emanuela Makrona Valeri Aje, rekla je da “mađarski premijer podriva stavove koje je odobrila Evropska unija, da deluje protiv interesa i da se mađarsko predsedavanje mora zaustaviti”.

– Vreme je da se obuzda lažno predsedavanje Savetom Viktora Orbana. Njegova tzv. mirovna misija je bezbednosna pretnja, njegova izolovana komunikacija je samo dimna zavesa za njegove interese i jadno propada. Nedavni napadi Rusije, uključujući i dečju bolnicu u Kijevu, 48 sati posle navodne mirovne misije, jednostavno su odvratni – navela je Aje.

Juče je u Evropskom parlamentu pokrenuta inicijativa da se od nadležnih tela EU zatraži da se Mađarskoj suspenduje pravo glasa, zbog nedavnih postupaka premijera Orbana.

Riho Teras, predstavnik u Evropskom parlamentu najveće političke grupe, Evropske narodne partije, poslao je pismo svim zastupnicima u EP tražeći njihovu podršku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here