Kosovo online
Donika Gervala

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala kaže da dijalog blokira predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji, kako navodi, nije zainteresovan za održivo rešenje, Prema njenim rečima, to je srž problema, jer dijalog može biti uspešan samo kada obe strane žele rezultate.

Gervala, koja je učestvovala na Međunarodnoj konferenciji u Dubrovniku, za hrvatski “Večernji list”, na pitanje da li očekuje nastavak dijaloga između Beograda i Prištine kaže da je Srbija, odnosno njen predsednik Aleksandar Vučić taj koji blokira dijalog.

– Prošle nedelje smo imali sastanak u Briselu između našeg premijera Kurtija i predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka, gde je premijer Kurti pokušao da razjasni kako se sporazumi iz prošle godine u Briselu i Ohridu mogu realizovati. Međutim, pokazalo se da je to nemoguće jer taj dijalog blokira gospodin Vučić, koji izgleda nije zainteresovan za održivo rešenje naših bilateralnih pitanja – poručila je Gervala.

Kako je dodala, nada se da će nova visoka predstavnica EU za spoljne poslove Kaja Kalas imati ne samo novi i drugačiji pristup EU, već da će dijalog imati koristi od stručnosti Kalasove. Dodaje da Kosovo ostaje u potpunosti posvećeno ispunjavanju onoga što je dogovoreno u Briselu, ali ne jednostrano.

– Možemo da nastavimo sa implementacijom čim Vučić skine blokadu i počne da se ponaša konstruktivno. U stvari, on je politička produžena ruka ruskog predsednika Vladimira Putina na Balkanu, a Rusija testira odlučnost Zapada preko svog zastupnika, Srbije – dodaje Gervala u intervjuu.

Kaže da je to bio ozbiljan test za Zapad i da je reakcija EU, u odnosu na NATO izostala.

– Nije se radilo samo o Kosovu, koje je najprozapadnija zemlja, sa više od 90 odsto podrške NATO i EU u svakoj anketi. Kakva je bila reakcija NATO i EU? Bila je to ogromna razlika. Odgovor NATO bio je trenutan i jasan, sa značajnim povećanjem broja vojnika i intenzivnijim patroliranjem na obezbeđivanju naše granice sa Srbijom. Evropska unija ostaje nejasna u svom odgovoru. Nadamo se da će se to promeniti novom strategijom i novim kadrovima u Briselu – zaključuje Gervala.

4 COMMENTS

  1. Ovaj trabunja izgleda da ga temperatura drzi duzi perijod Grevela takodje trabunja uneznano zaboravila je prosli sastanak je Borelj jasno rekao zbog koga je propao dijalog dobro bi bilo da ovo dvoje nadju nesto protiv temperature da ne lupetaju i buncaju uneznano

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here