EPA-EFE/MARKO DJOKOVIĆ

Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine koji je 1. jula stupio na snagu omogućava povlašćeni pristup kineskom tržištu za proizvode srpskog porekla.

– Velika i važna vest za našu privredu, rekao je ministar finansija Siniša Mali i objasnio da je domaćim privrednicima, zahvaljujući Sporazumu koji je kruna saradnje i još jedna potvrda čeličnog prijateljstva, otvoreno tržište od čak 1,4 milijarde ljudi.

Dogovor za budućnost

Sporazumom je, kaže Mali, obuhvaćeno oko 20.000 proizvoda, a? ? 60 odsto te robe oslobođeno carina, dok će u narednih pet do deset godina biti još 30 odsto robe. Najosetljiviji proizvodi iz Srbije, pre svega poljoprivredni, ostaće zaštićeni.

– Naša privreda može da plasira u Kinu po mnogo povoljnijim uslovima sveže voće i povrće, farmaceutske proizvode, proizvode hemijske i mašinske industrije. Srpska sveža jabuka, borovnica, suva šljiva, sveža junetina od sada se mogu konkurentnije plasirati na kinesko tržište koje će našim firmama doneti dodatnu zaradu i priliku da dalje šire poslovanje – ukazao je Mali, dodajući da će srpski privrednici izvoziti uz niže carine ili bez i drvo, tkaninu, farmacutske proizvode i mineralna đubriva.

Sporazum je, kako je rekao ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović velika stvar za budućnost privrede i tek nas čeka veliki posao. On je na predstavljanju Sporazuma poručio Srbija ostaje na putu izgradnje čeličnog prijateljstva sa Kinom.

– Oni su uložili 5,5 milijardi evra u Srbiju, u 2023. godini bili su naš drugi najznačajniji partner – rekao je Momirović.

Veliki dan

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da je ovo veliki dan u odnosima Srbije i Kine, jer su carine svedene na nulu za skoro 60 odsto proizvoda, što omogućava lakši pristup kineskom tržištu, jeftiniji bescarinski izvoz, povoljniji uvoz, nabavku sirovina i materijala iz Kine potrebnih za proizvodnju u srpskoj industriji.

On je pozvao sve srpske kompanije da se povežu sa Predstavništvom PKS u Šangaju i da uz podršku PKS “zajedno krenemo u analizu i istraživanje kineskog tržišta i povezivanje sa poslovnim partnerima”. Ukazao da Sporazum znači i kvalitetnije poslovanje uz manje logističke troškove i procedure, kao i da će prve pozitivne efekte osetiti srpski proizvođači poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

– PKS će nastaviti da kroz regionalne komore informiše naše privrednike o detaljima sporazuma, kako da ostvare prava i koje su? ? procedure da bi što efikasnije poslovali i izvozili na kinesko tržište – poručio je Čadež.

Pokrajinska premijerka Maja Gojković kaže da je Srbija tek treća država u Evropi koja ima sporazum sa Kinom, a kojim je trenutno obuhvaćeno 10.412 proizvoda.

Kada je reč o proizvodima iz Kine, ovim sporazumom je obuhvaćeno njih 8.930.

Uspešni pregovori

Sporazum je potpisan u Pekingu, 17. oktobra 2023, a u ime dve vlade su ga potpisali ministri trgovine Kine Njang Njentao i Srbije Tomislav Momirović, u prisustvu predsednika Kine i Srbije Si Đinpinga i Aleksandra Vučića. Pregovori koji su prethodili sporazumu održavali su se u Beogradu i Pekingu od 12. aprila do 26. septembra 2023.

Budući rekordi

Srpska privreda će, kazao je Mali, jačanjem podići atraktivnost i konkurentnost.

– Taj isti domino efekat će osetiti cela zemlja, a sve u tom ekonomskom ciklusu nas dovodi do željenih rezultata – do još boljeg standarda života u Srbiji. Našim firmama želim puno uspeha u novim poslovima koje budu sklapale i radujem se njihovim budućim rekordima – kazao je Mali.

Ulazak u STO

PKS i Ministarstvo spoljnih poslova formiraće mešovitu radnu grupu koja će raditi na stvaranju preduslova za učlanjenje Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju, dogovoreno je na sastanku predsednika PKS Marka Čadeža i šefa diplomatije Marka Đurića. Radiće i na unapređenju mreže počasnih konzula u svetu, koju bi činili privrednici iz tih zemalja.

– Dogovorili smo aktivnosti za naredni period, da radimo na uspostavljanju spoljnotrgovinskih predstavništava u svetu, a cilju internacionalizacije naše privrede i stvaranja novih poslovnih mogućnosti za domaće kompanije – rekao je, između ostalog, Čadež.