EPA-EFE
Žan Lik Melanšon

Prema prvim projekcijama nakon zatvaranja birališta u Francuskoj, na prvom mestu se nalazi levičarska koalicija Novi narodni front.

Objavljeni su preliminarni rezultati drugog kruga parlamentarnih izbora. Na opšte iznenađenje, Novi narodni front je preuzeo prvo mesto, osvojivši između 180 i 215 mesta u parlamentu, pokazuju podaci Instituta za ispitivanje javnog mnjenja Ifop.

Iza njih je koalicija oko Emanuela Makrona sa 150 i 180 mesta. Konačno, na trećem mestu su Nacionalno okupljanje Marin Le Pen i saveznici sa između 120 i 150 mesta.

Republikanci i razni desničari bi sakupili između 60 i 65 mesta. Ostali su osvojili 10 mesta, preneli su francuski mediji.

Premijer Atal najavio da će sutra ponuditi ostavku

Francuski premijer Gabrijel Atal saopštio je večeras da će sutra ponuditi ostavku predsedniku Makronu, nakon što je njihova centristička koalicija „Zajedno“ zauzela drugo mesto na izborima. Istakao je da će vršiti funkciju premijera dok dužnost to zahteva, prenosi Rojters.

Atal je napomenuo da „ekstremne stranke“, uključujući Nacionalno okupljanje (RN) i levičarsku koaliciju Novi narodni front, neće biti u stanju da oforme vladu nakon parlamentarnih izbora.

Melanšon: Makron mora da nas zove da formiramo vladu

Lider levičarske koalicije Novi narodni front Žan Lik Melanšon izjavio je večeras da francuski predsednik Emanuel Makron mora da prizna poraz.

– Makron mora da prizna poraz. Ima dužnost da pozove našu koaliciju da formira vladu – rekao je Melanšon.

On je istakao da je Makronov poraz definitivno potvrđen, dodajući da premijer Francuske Atal mora da napusti tu funkciju, prenosi „Figaro“.

Melanšon je ocenio da je LFI ostvarila rezultat za koji je rečeno da je nemoguć. Naveo je da će stranka ostati pri svojim rečima i da će sprovoditi svoj program.

– Volja naroda mora sada strogo da se poštuje, nikakvi pregovori nisu prihvatljivi – rekao je on.

2 COMMENTS

  1. Чуј демократија , комбинације и рекомбинације до штеловања резултата.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here