Kosovo online

Činjenica je da Zapad i Priština godinama uslovljavaju Srbiju da prizna Kosovo pa tek onda da Srbi dobiju ZSO na KiM. To se neće desiti iako oni traže model po kome bi nas uhvatili u zamku da na bilo koji način damo trag priznanja, kaže politikolog Stevica Deđanski.

Posle portparola EU Petera Stana, i američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer objasnio je Srbiji da konačni ishod normalizacije odnosa Beograda i Prištine treba da bude međusobno priznanje. Istovremeno, kaže da Priština treba da uputi Ustavnom sudu statut ZSO koji su joj predali predstavnici Nemačke, Francuske, Italije i SAD.

Da li to Hovenijer pokušava da istrguje priznanje Kosova od Srbije u zamenu za statut ZSO, koji još ne znači da će Zajednica i biti formirana?

Spoljnopolitički analitičar profesor dr Stevica Deđanski kaže da sve što Zapad radi, radi sa nekom namerom da nas prevari da na bilo koji način prihvatimo da priznamo Kosovo.

– Da li direktno ili indirektno, dakle bilo kako – cilj je uvek priznanje. Ali, toga jednostavno nema, niti će biti. S obzirom na to, Zapad sada traži model da to uradi iako je po tom pitanju zagarantovan „status kvo“. Dakle, nema ničega bez dogovora i ustupaka Srbiji – kaže on.

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer izjavio je da SAD očekuju od vlade Kosova da preduzme neke mere kako bi nacrt statuta Zajednice srpskih opština uputila Ustavnom sudu i istakao da su taj nacrt Kosovu i Srbiji predali predstavnici Nemačke, Francuske, Italije i SAD te da to nije samo niz ideja neke konsultantske organizacije.

On je rekao i da će SAD i EU poštovati svaku odluku Ustavnog suda, napominjući da nema potrebe za predlogom kosovskog premijera Aljbina Kurtija da specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak uputi nacrt Venecijanskoj komisiji.

Hovenijer je podsetio je da su Priština i Beograd preuzeli obaveze koje su pravno obavezujuće, zbog čega se od obe strane očekuje da ispune sve obaveze, iz Osnovnog sporazuma i Aneksa iz Ohrida ali i da je stav SAD jasan i da veruju da konačan ishod normalizacije odnosa treba da bude međusobno priznanje iako to nije stav obe strane, ali je jasan stav SAD.

6 COMMENTS

  1. Od početka sam se najviše plašio pregovora. Zamislite da nam ne daj bože daju tu tzv zajednicu srpskih opština, ovi naši bi priznali kosovo. Ona stara izreka kakvi du čobani naši vlastodršci,,da na pašu isteraju sedam ovaca izgubiće osam,,

  2. Nikada nećemo priznati Kosovo kao deo koji nije sastavni deo Srbije. Ne nasedajde željama divljeg zapada.

  3. Pa ovi stvarno nisu svesni ( SAD)da se vise nepitaju ni o cemu. Ili ovi ambasadori nisu u kontaktu sa centralama !😂🤣

  4. Joj samo da Rusi uspešno ostvare svoj cilj u Ukrajini, pa dastrategijski potisnu divlji zapad i nametnu poštovanje međunarodnih zakona tako da i nama svane i prekine se ova noćna mora. Kosovo u celini bez Albanaca ne možemo više imati, a sa njima ne daj bože. Metastazirali bi kao kancer po celoj Srbiji i bili bi veliki problem. Niko na svetu nas ne bi podržao da proteramo šiptare sa Kosova. Biće samo opcija da se Kosovo podeli. Neke greške iz prošlosti se ne mogu ispraviti.

    • Svetozare,
      To je razočaravajuće razmišljanje. Niko ne mrzi Albance ali kad se promeni situacija u svetu, a sve ide u tom pravcu, treba naša država da razmišlja kao Azerbejdžan i Hrvatska. Albancima treba ponuditi kulturnu autonomiju ako ne prihvate sledi ,,Oluja,,

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here