Tanjug/AP
Žosep Borelj

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj podsetio je mađarskog premijera Viktora Orbana, koji učestvuje na samitu Organizacije turkofonih zemalja, da na tom skupu predstavlja svoju zemlju, a ne i EU, kojoj Mađarska predsedava ovog polugodišta.

Borelj je naglasio juče u saopštenju da je učešće Orbana na neformalnom samitu Organizacije turkofonih država u azerbejdžanskom gradu Šuši 5. i 6. jula isključivo u okviru bilateralnih odnosa Mađarske i te organizacije.

Ovo upozorenje dato je posle sličnog upozorenja izdatog u petak oko posete Orbana Moskvi, koja je takođe podstakla ocena Borelja da Orban, čija zemlja je aktuelna predsedavajuća Evropska unija, nije dobio mandat Unije da poseti Rusiju, naglašavajući da Brisel isključuje zvanične kontakte sa Moskvom.

Orbanov politički direktor je na novo upozorenje ironično upitao na društvenoj mreži “X” da li imaju prava da večeraju ili takođe moraju da dobiju mandat od Saveta EU za to.

Organizacija turkofonih država je međunarodna organizacija koja okuplja zemlje u kojima se govori turski. Osnovali su je kao Savet turkofonih država 2009. Azerbejdžan, Kazahstan, Kirgistan i Turska. Mađarska je postala posmatrački član 2018.

Prema Orbanu, ta organizacija, bliska turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, predstavlja važan stub saradnje istok-zapad, rekao je jedan od Orbanovih saradnika.

EU je 2022. godine odbacila izjave Ankare o priključenju Turske republike Severni Kipar, koju EU ne priznaje, kao posmatračkog člana te organizacije.

Borelj je to ponovio u svom saopštenju.

„Evropska unija odbacuje pokušaje Organizacije turkofonih država da legitimizuje kao posmatrača secesionistički entitet kiparskih Turaka, takozvanu ‘Tursku republiku Severni Kipar’ koja nije priznata na međunarodnom nivou“, napisao je on.

5 COMMENTS

  1. Ugarskofinska grupa jezika: Finski, Madjarski i Turski jezik. Finci , Madjari i Turci su istih korena. Lepo sto se Orban trudi da se vrati svojim korenima.

  2. Овај шпанац личи по акцијама на оног старца из америке,
    Хало
    ИДИ БРЕ У ПЕНЗИЈУ
    ИДИ ПЕЦАЈ
    СУНЧАЈ СЕ
    НЕ ПРАВИ ОВОМ СВЈЕТУ РАТ И ПРОБЛЕМЕ
    ВАТРУ ГАСИШ УЉЕМ
    ДОСТА БРЕ
    ХАЛОООО
    ЗА ЧИЈЕ ИНТЕРЕСЕ ПОДРЖАВАШ СВЕ РАТОВЕ.

    🇷🇸☦️🇷🇸

  3. Smiri se Drasko, smiri se. Nije on vredan tvojih saveta. Bolje i tebi da krckas svoju zapadnu penzijicu – ako je dobijes i ides na suncanje i pecanje nego da upotrebljavas velika slova i pitas se o ratovima. Opusti se bre – vrtece se ova planeta i bez tvojih cesto besmislenih komentara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here