Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević je obišao radove na izgradnji završnog sloja asfalta na prvoj deonici Dunavskog koridora kod petlje Požarevac i najavio da će ta brza saobraćajnica biti završena u septembru 2025, petnaest meseci pre ugovorenog roka i izrazio verovanje da će se dijaspora poreklom iz Braničevskog okruga vratiti u Srbiju.

– Vest koju smo dobili od kineskih partnera je da će septembra 2025. cela saobraćajnica u dužini od 68 km biti završena i spojena, od auto-puta Beograd-Niš, sve do Golupca, a onda nas čeka da idemo ka Donjem Milanovcu i da spajamo i ostatak istočne Srbije – rekao je on.

Trasa preporoda

Dunavski koridior će, kako je istakao, preporoditi ceo Braničevski okrug i veruje da će Srbija uskoro postati najlepše mesto za život u Evropi.

– Požarevac će biti bliži i dostupniji i dobiće priliku da se bolje razvija, i ne samo taj grad, već i Veliko Gradište, Golubac i Smederevo, kao deo Dunavskog okruga. To je nešto što smo samo mogli samo da sanjamo. Nadam se da će posle izgradnje ove saobraćajnice više ljudi iz svih krajeva Srbije dolaziti tu, a da će oni iz Braničevskog okruga koji danas žive u inostranstvu da se vrate u Srbiju, u svoje krajeve, i da ovde nastave svoje života – kazao je i istakao da veruje da Srbija jeste i tek će da bude najbolje mesto za život u ovom delu Evrope.

On je naglasio da je Požarevac bio navodno favorizovan u vreme nekadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, a onda zapostavljen, ali da suštinski nikada nije imao podršku koju je zaslužio. Naglasio da Požarevljani od toga nisu imali konkretne koristi sve do ovoga što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo da radi, što rade i ministar Goran Vesić i Koridori Srbije, i to pre svega sa našim kineskim partnerima i kompanijom Šandong.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”