pixabay.com

Profesor međunarodnog krivičnog prava Ismet Saljihu, smatra da teško može doći do tužbe za genocid Kosova protiv Srbije, ako se uzme u obzir put koji treba preći za njeno sastavljanje, piše Front onlajn.

– Malo je verovatno da će se to uopšte dogoditi. Da bismo podigli optužnicu, potreban nam je tim vodećih kosovskih stručnjaka, zajedno sa istražiteljima na terenu, u naredne dve-tri godine koji će prikupiti, proveriti, organizovati te podatke, a zatim podneti tužbu – kaže Saljihu.

On dodaje da Kosovo ne može da podnese tužbu za genocid nad Srbijom, jer nije članica Ujedinjenih nacija i da, onda to u ime Kosova mora uraditi neko drugi.

– Kosovo ne može da podnese tužbu jer još nije članica UN, ali u ime Kosova to može da podnese Albanija ili bilo koja druga država. Do sada nisam upitan ni za kakve sugestije iz Vlade, a radio sam šest do sedam godina u Institutu za ratne zločine – naglašava profesor.

Uprkos svemu, stručnjak za međunarodno krivično pravo kaže da je pitanje tužbe za genocid protiv Srbije trebalo hitno da se reši.

– Ova stranka na vlasti je obećala ponovno otvaranje Instituta za ratne zločine i taj Institut je otvoren. Posao ide sporo, ovaj posao je mogao da se završi pre tri i po meseca, ali su sad napravili zakon. Godine prolaze, a ovaj posao (sa tužbom, prim. nov) je morao hitno da se reši. Umesto da podrži i proširi taj Institut, on je zatvoren – kaže profesor Saljihu.

Dodaje da ako takva situacija potraje, tužba za genocid se ne može pripremiti.

– Sada, na ratnim zločinima morale su da rade tri osobe, za ostale zločine treba da rade još tri osobe, a sa tri zaposlena ni za 30 godina taj posao ne može da se završi. Kada se prikupe činjenice, trebalo bi prvo da podignete optužnicu za ratne zločine, a potom posebno za genocid – zaključio je Saljihu.

5 COMMENTS

  1. NIŠTA RUSOFILI BLEBETANJEM NEĆETE PROMENITI!!!SRBIJA JE U EVROPI U EU MEĐU SVOJIMA!!!
    ŽIVELA AMERIKA, EVROPSKA UNIJA, SRBIJA I UKRAJINA U EU!
    ISTINA SE NE MOŽE MENJATI, ONA JE UVEK ISTA.
    MI SRBI SMO U EU! SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

  2. Ako govorimo o poštovanju prava, onda Albanci sa Kosova i Metohije prvo treba da nauče da poštuju rezoluciju SB 1244, odnosno da je Kosovo Srbija. Kada nauče da poštuju zemlju u koju su se doselili sredinom prošlog veka bežeći od komunističkog terora Envera Hodze i siromaštva, onda ćemo se lako dogovoriti.

  3. Bezveze. Ova vest ili sve vesti oko nekakvih genocida samo Aci Velikom odgovaraju. On i Mile vole da brane srpski narod od optuzbi koje veze nemaju sa gorucim problemima – ni u BiH / ni u RS -u, ni na Kosovu, a pogotovo ne u Srbiji. Ali eto – tu su Aca i Mile -0 nasi vecni heroji da nas brane od optuzbi….Samo im ne gledajte u njihovo apsolutisticko upravljanje i politiku. Eee to nije za medije. To njih dvojica vozdova s one i s ove strane Drine ne vole.

  4. СЛАВА НА ВИСИНИ БОГУ☦️
    ХВАЛА БОГУ ДА назови држава албанаца гастарбајтера НИЈЕ И НЕЋЕ НИКАД БИТИ ЧЛАНИЦА УН
    Р1244УН
    ЈЕ ВРЛО ЈАСНА
    КОСОВО И МЕТОХИЈА ЈЕ СРБИЈА☦️🇷🇸

    ПС.
    Били турци 500 година
    Па отишли.
    И ови окупатори ће отићи а са њима и гастарбајтери могу у отаџбину албанију или у америку и ЕУ .

    СЛАВА РУСИЈИ 🇷🇺☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here