D. Veljović

Ministri u vladama Republike Srbije i Republike Srpske, Đorđe Milićević i Zlatan Klokić, su sa mališanima iz fudbalskih klubova Crvena zvezda iz Beograda i FK Ljubić iz Prnjavora, u prepunom Domu kulture u Prnjavoru gledali prenos utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu Srbija – Slovenija.

Nakon toga su gledali i revijalni meč omladinaca Crvene zvezde i Ljubića, kako bi u duhu nedavno usvojene Deklaracije na Svesrpskom saboru povezali mlade iz Srbije i RS i dodatno negovali duh jedinstva i patriotizma, saopštio je kabinet srpskog ministra bez portfelja zaduženog za dijasporu.

Jedinstveni gde god bili

Važno je, rekao je Đorđe Milićević, da naša deca iz Srbije upoznaju Srpsku, kao i da se deca iz Srpske druže sa vršnjacima iz Srbije. Istakao je i da treba graditi prijateljstva koja će trajati i koja će tek jačati.

“Najvažnija poruka iz Prnjavora je da sva naša deca, gde god živela, imaju jedan zajednički imenitelj, a to je Srbija, pa verujem da će mnogi mališani koji su ovde jednog dana igrati i za srpsku reprezentaciju. Jedinstveni gde god bili”, istakao je Milićević.

Zlatan Klokić istakao je da građani Republike Srpske sa velikim žarom prate sva sportska takmičenja na kojima učestvuje Srbija, kao i da su brojni reprezentativci Srbije u različitim sportovima upravo poreklom iz Republike Srpske.

Milićević je u razgovoru sa novinarima u Prnjavoru rekao da su Srbija i Republika Srpska jake onoliko koliko su jedinstvene kada je najteže i kada trpe najveće pritiske, kao i da građani Srbije u RS nikada ne mogu biti dijaspora, niti to mogu biti građani Srpske u Srbiji.

Jedan narod

“Mi smo jedan narod, Drina nas ne deli, naprotiv Drina nas spaja”, rekao je Milićević i istakao da su mladi garant opstanka i da je važno da mališani iz Srbije i Srpske upoznaju RS, odnosno Srbiju, te da kroz zdrav život i jačanje sportskog duha grade prijateljske odnose.

Dodao je da je najvažnija poruka koja dolazi iz Prnjavora i Srpske da svi ovi mladi ljudi imaju zajednički imenitelj, a to je Srbija i reprezentacija Srbije. Veruje da će većina njih u budućnosti biti deo te reprezentacije.

Zlatan Klokić je rekao da je lepo što su omladinci FK Crvena zvezda iz Beograda gosti u Prnjavoru i da sa svojom generacijom iz FK Ljubić odmeravaju snage.

“Drago mi je da razmenjuju iskustva, ali, pre svega, da se upoznaju. Svim ovim dečacima želim da se ostvare i u profesionalnom fudbalu, jer mnogi reprezentativci Srbije dolaze iz Srpske i ostvaruju zapažene reprezentativne rezultate ne samo u fudbalu, već i u drugim sportovima”, kazao je Klokić novinarima.

Ciljevi za boljitak

Đorđe Milićević je ukazao da je nedavno održani Svesrpski sabor doneo i definisao najvažnije i najznačajnije nacionalne ciljeve i interese srpskog naroda u 21. vijeku.

“Mi koji u ovom trenutku imamo odgovornost u vladama Srbije i Srpske moramo učiniti sve da sačuvamo mir i stabilnost, vodimo računa o našem narodu i da naš narod oseti boljitak”, rekao je Milićević.

Na okupu

Organizovanom gledanju utakmice Srbija – Slovenija u Centru za kulturu i turizam prisustvovao je i gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš. On je zahvalio Milićeviću i Klokiću koji su omogućili da omladinci iz Srbije i RS odmere snage i da zajedno gledaju utakmicu između Srbije i Slovenije.

Zlatan Klokić i Đorđe Milićević

“Važno je da smo okupljeni, da smo zajedno. Hvala ministrima što su Prnjavor stavili u centar fudbalskih dešavanja u RS”, rekao je Tomaš.

Druženje vršnjaka

Dečaci koji treniraju fudbal nisu krili zadovoljstvo što su se upoznali, gledali zajedno utakmicu i potom odmerili snage na travnatom terenu. Među Zvezdinim omladincima u Prnjavor je prvi put doputovao Nikola Pešović koji trenira fudbal osam godina, od čega u crveno-belom timu četiri. On je rekao da je jako srećan što ima priliku da se bolje upozna sa vršnjacima iz Prnjavora. Vlatko Vuković iz Ljubićeve škole sporta je izrazio je zadovoljstvo zbog dolaska mladih Zvezdaša u Prnjavor.

“Volim fudbal, navijam za Zvezdu, gledam svaku utakmicu. Drago mi je da je Zvezda došla u naš grad i da je baš naša generacija izabrana da odigra prijateljsku utakmicu”, rekao je Vukotić.