Tanjug/AP
Vladimir Putin

Ruska nuklearna doktrina je živi instrument, moguće je izvršiti izmene ukoliko je potrebno, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin na plenarnoj sednici u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

– Imamo nuklearnu doktrinu i tu je sve zapisano. Upotreba nuklearnog oružja je moguća u izuzetnim slučajevima, u slučaju ugrožavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje. U izuzetnim slučajevima. Ne mislim da je do takvog slučaja došlo. I nema takve potrebe. Ali ta doktrina je živi instrument i mi pažljivo pratimo šta se dešava u svetu, oko nas i ne isključujemo mogućnost nekih izmene u njoj – naglasio je ruski predsednik.

Međutim, Rusiji nije potrebno nuklearno oružje za definitivnu pobedu u Ukrajini kada postoji takva stvar kao što je “ruski karakter”, rekao je Putin.

– Znate, kada vidimo šta je ruski karakter, kakav je karakter ruskog građanina, mi to razumemo i oslanjamo se na to, ne treba nam nikakvo nuklearno oružje za konačnu pobedu – naveo je Putin i podsetio na podatak da je samo u 2024. godini u rusku vojsku pristupilo 160.000 ljudi.

Putin je izjavio da očekuje da trenutna geopolitička situacija neće dovesti do razmene nuklearnih udara.

– Ako i dođe, ne daj Bože, do razmene nuklearnih napada. što mi zaista ne želimo, onda bi broj žrtava mogao da raste do beskraja. Ali, ja ipak polazim da do toga nikad neće doći – naglasio je on.

Rusija može da izvrši nuklearna testiranja, ali za tim još uvek nema potrebe, dodao je.
Istovremeno, ruski lider je podsetio da je taktičko nuklearno oružje koje Moskva ima četiri puta snažnije od bombi bačenih na Japan.

– Naše taktičko nuklearno oružje je četiri puta snažnije od bombi koje su Amerikanci upotrebili protiv Hirošime i Nakasakija. Tri ili četiri puta snažnije. Imamo ih višestruko više nego na evropskom kontinentu, pa čak i ako Amerikanci donesu svoje iz SAD. Svejedno, imamo mnogo više – istakao je Putin.

1 COMMENT

  1. ŽIVELA AMERIKA, EVROPSKA UNIJA I SRBIJA U EU!
    ISTINA SE NE MOŽE MENJATI, ONA JE UVEK ISTA.
    MI SRBI SMO U EU! SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here