EPA
Rane koje ne zaceljuju: Spomenik stradalima u Jasenovcu

Sećanja na strahote Holokausta danas ima sve manje, a termin Holokaust u Jasenovcu je zamenjen terminom “masovni zločin”, kaže hrvatski istoričar Ivo Goldštajn i ističe da se smatralo da je pod ratove crta podvučena i da je revizionizam otišao u istoriju.

– Došlo je novo vreme s još manje sećanja. Godine 2001, nakon što smo podvukli crtu pod ratove i režim iz 90-ih, smatrali smo da je revizionizam otišao u istoriju. Mislili smo da stvari idu ka svom smirenju i da će se Holokaust moći u Zagrebu etablirati kao činjenica – rekao je Goldštajn sinoć na promociji drugog izdana knjige “Holokaust u Zagrebu”.

To je ujedno bio i odgovor Goldštajna na pitanje zašto se nakon gotovo četvrt veka od izlaska prvog odlučio na drugo izdanje knjige, čiji su autori njegov otac Slavko i on.

– Kad je knjiga prvi put izašla, bilo je puno pohvala, ali i negiranja, ružnih i neumesnih komentara, priča da se Holokaust nije događao u Zagrebu nego negde drugde – kazao je Goldštajn.

Ističe da nije verovao da će u budućnosti termin “Holokaust” biti zamenjen nekim drugim, ali je do toga ipak došlo.

– Međutim, od prošle godine u Jasenovcu, na tabli koju je neko instalirao za vreme (hrvatskog) predsedavanja Međunarodnim savezom za sećanje na Holokaust, nema više termina ‘Holokaust’ za Jevreje nego samo ‘masovni zločin’ – naveo je Goldštajn i dodao da je to zapravo eufemizam koji je apsolutno neprihvatljiv, prenela je Hina.

7 COMMENTS

  1. Захваљујући
    И Србима који учествују у ревизији коју већ одавно води хрватска.

    🇷🇸☦️🇷🇸
    Жалосно али истинито у свештенству
    СПЦ постоје људи који умањују србске жртве у Јасеновцу
    И свом осталим логорима НДХ
    Као и наравно дјечијим логорима смрти.
    Холокауст је то такође.
    🇷🇺☦️🇷🇺

  2. Sto ne pitate Dodika on najbolje zna zasto nema holokausa,a Dodik veoma dobro zna da se desio genocid u Srebrenici.

  3. Tzv pokatoličeni Srbi u hrvate su koren temelj uticaja zapada katolika. Svi su Srbi Srpski jezik govore a propaganda je zlo tzv hrvata oni su uticaj genocida nad Srbima korenima

    • @Draza.Pricam ono sto sam cuo od Dodika,e sada sto ti cujes samo ono sto zelis od Dodika to je tvoj problem.

  4. ISTINA SE NE MOŽE MENJATI, ONA JE UVEK ISTA.
    MI SRBI SMO U EU! SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here