Kancelarija NJ. K. V. Prestolonaslednika Aleksandra
Slavna prošlost: Dvorski kompleks sadrži prelepa zdanja

Prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina svečano su otvorili turističku sezonu za 2024. godinu, ugostivši novinare iz više medija i pozvali sve zainteresovane da posete Dvorski kompleks i pridruže se obilascima koje organizuje Turistička organizacija Beograda. Pre povratka kraljevske porodice u Srbiju, Dvorski kompleks je bio zatvoren za javnost, a otvaranje za posetioce bila je jedna od prvih važnih odluka starešine Kraljevskog doma – Nj.K.V. prestolonaslednika Aleksandra. Uz pratnju profesionalnih turističkih vodiča, posetioci sada mogu da se upoznaju sa istorijom, umetnošću i kulturom u prijatnoj šetnji Dvorskim kompleksom, svake subote od 9.30 i 12.30.

Ekipa “Vesti” je sa kolegama iz drugih redakcija posetila Dvorski kompleks i zavirila u kutke u kojima su bivstvovali vladari iz porodice Karađorđević, a bez daha su nas ostavili soba šapata, bioskop, biblioteka, globus iz 17. veka…

– Moja supruga, princeza Katarina i ja smo veoma srećni što otvaramo još jednu turističku sezonu u Dvorskom kompleksu! Skoro je 23 godine od kako smo se moja porodica i ja vratili u Srbiju, u naš dom gde pripadamo. Tada sam doneo odluku da otvorimo naš dom za posete. Nasleđe koje su ovde ostavili moj deda, Kralj Aleksandar I i otac, Kralj Petar Drugi, istorija i sećanja koja Dvorski kompleks čuva su veličanstveni. Veoma je važno da se ona prenesu, posebno našim mlađim generacijama. Želim da ljudi u Srbiji i svetu mogu da vide i osete svu ovu istoriju i tradiciju koju ima dom naše porodice, koji od našeg dolaska više nije “zabranjeni grad” – rekao je prestolonaslednik Aleksandar.

Podrum je oslikan motivima epske pesme “Ženidba cara Dušana”

Prema njegovim rečima” ako se mi ne ponosimo svojom slavnom prošlošću, ako nismo mi ti koji je negujemo i govorimo drugima o njoj, niko drugi to neće učiniti umesto nas”.

– Organizovani turistički obilasci su najbolja prilika da se vidi ovo prelepo mesto, oseti naša slavna prošlost i nauči nešto novo. Srećni smo što možemo da vas dočekamo u našem domu – poručio je prestolonaslednik Aleksandar.

Kao veliki ljubitelj arhitekture i umetnosti, kralj Aleksandar Prvi izgradio je ličnim sredstvima dvorski kompleks, dragulj istorijskog nasleđa Srbije, koji čine dva stilski i idejno različita dvorska zdanja, Kraljevski i Beli dvor, kao i dvorski park, remek-delo pejzažne arhitekture.

Kraljevski dvor, kao najdominantniji objekat na prostoru Dvorskog kompleksa, bio je dom kraljevske porodice od 1929. godine kada je gradnja privedena kraju. Zamisao o podizanju novog vladarskog doma i njegovom izmeštanju iz centra grada u mirnije okruženje potekla je od kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića lično, neposredno uoči njegovog venčanja s rumunskom princezom Marijom, 1922. godine.

Domaćini: Prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina sa predstavnicima medija

Za lokaciju porodične kuće, kralj je odabrao najviši breg Dedinja, koji je istovremeno i izolovan, ali i dominantan u široj vizuri Beograda. Kraljevski dvor objedinjuje elemente srpsko-vizantijske arhitekture, balkanske varoške kuće i evropske aristokratske vile. Glavni arhitekta bio je Živojin Nikolić, koji se znatno oslanjao na svoje kolege – Nikolaja Krasnova i Viktora Lukomskog – emigrante iz Rusije koji su posle Oktobarske revolucije, uz blagoslov kralja Aleksandra Prvog, u Srbiji našli sigurno utočište.

– Ono što posetioci mogu da vide kod nas, svakako jeste obilazak Kraljevskog dvora, Crkva Sv. Andreja Prvozvanog, koja je povezana sa Kraljevskim dvorom, a kasnije se ide i do Belog dvora. Posetioci će moći da vide dva prelepa istorijska zdanja i da se upoznaju sa nacionalnom istorijom s početka 20. veka. Mogu da čuju razne pojedinosti vezane za privatni život kraljevske porodice, da se upoznaju sa prostorijama u kojima su oni boravili, a takođe i da vide dvorsku umetničku kolekciju – navodi Milica Marčić, vodič u Dvorskom kompleksu.

Dragocen: Globus Vićenca Kornelija iz 18. veka

Globus i zastava

Pored 35.000 naslova na različitim jezicima, dvorska biblioteka u Kraljevskom dvoru čuva još jednu dragocenost, globus Vićenca Kornelija iz 18. veka, koji je kralj Aleksandar Prvi Karađorđević dobio na poklon 1932. godine, ali nažalost ime darodavca nije zabeleženo.

– Interesantno je da su na globusu prikazana sazvežđa, a ne kontinenti. Nažalost, kako u našoj istoriji, svako umetničko delo mora biti oštećeno, tako je i ovaj globus oštećen tokom NATO bombardovanja 1999. godine kada je došlo do obrušavanja stakla, te se na njemu mogu videti trajna oštećenja – kaže Milica Marčić.

I zastava koja se nalazila na atomobilu u kome je Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević ubijen je u atentatu u Marselju, 9. oktobra 1934. prilikom zvanične posete Francuskoj čuva se u Dvorskom kompleksu. Godinu dana posle atentata, Francuska je predala Jugoslaviji predmete koji su bili u vezi sa tim događajem, dok je automobil delaž D8 neslavno završio dolaskom nove vlasti 1945. godine.

Organizovane posete

Turistička organizacija Beograda (TOB) organizuje obilaske Dvorskog kompleksa subotom u 9.30 i 12.30. Ulaznica kupljena kod TO Beograd uključuje organizovani autobuski prevoz od Trga Nikole Pašića do Kraljevskog kompleksa – okupljanja za prevoz su u 9.30 i 12.30 časova. Cena ulaznice je 1. 500 dinara. Broj posetilaca u grupi je ograničen na najviše 30. Za informacije i rezervacije turisti treba da posete Turistički informativni centar u Beogradu, Knez Mihailova 56, telefon: + 381 11 26 35 622, mejl: bginfo.knezmihailova@tob.rs, vebsajt www.tob.rs.

Škole, studenti i udruženja penzionera mogu da obiđu Kraljevski kompleks na Dedinju u najavljenim grupnim posetama svakog radnog dana od 9 do 15 časova uz obavezno obaveštenje Kancelariji Nj.K.V. prestolonaslednika Aleksandra najmanje 7 do 10 dana unapred, na telefon +381 11 306 4014 ili putem imejla: kancelarijaŽdvor.rs . Svaka grupa mora da se sastoji od najmanje 10 a najviše 40 posetilaca. Vebsajt: www.dvor.rs.

1 COMMENT

  1. Ако га већ зовете “Бели двор” онда га окречите у БЕЛО и средите мало око двора! Више цвећа,мала фонтаница испред итд итд.Да ли је то толики проблем???

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here