Vesti
Episkop Mar Mari Emanuel na prvoj službi posle napada

Dve nedelje nakon napada u asirijanskoj pravoslavnoj crkvi Hrista dobrog pastira u sidnejskom naselju Vejkli, episkop Mar Mari Emanuel je na Cveti prvi put bogoslužio i zatim održao besede na engleskom, arapskom i asirijanskom jeziku.

U svom obraćanju, koje je bilo prenošeno uživo putem različitih društvenih platformi na internetu, episkop je govorio o tome kako je izgubio vid na desno oko u napadu nožem od strane 16-godišnjeg dečaka. On je zadobijenu povredu nazvao svojom žrtvom i rekao da to treba shvatiti kao „gest ljubavi prema muslimanima“.

Emanuel je ponovio ranije dati oprost napadaču, rekavši da će se „uvek moliti za njega“

– Uvek ću ti želeti samo najbolje – poručio je episkop.

– Nehrišćanin može da kritikuje moju veru, može da napadne moju veru. Reći ću jedno: neka ti Bog oprosti i neka te Bog blagoslovi – dodao je on, ističući da je ovo „civilizovan i intelektualni način“ da se pristupi ovakvim događajima.

Zatim je govorio o snimku napada i pozivima australijske vlade da se taj materijal ukloni sa društvenih mreža. Emanuel se usprotivio stavu premijera Entonija Albaneze i otvoreno strao na stranu Ilona Maska i njegove društvene mreže Iks (bivši Tviter), koji su se našli na udaru australijskih vlasti zbog odbijanja da obrišu pomenute video snimke sa svoje platforme.

– Snimak treba da ostane, jer je to naše bogomdano pravo na slobodu govora i slobodu veroispovesti – poručio je asirijanski episkop.

On je potom rekao da mu je „teško da shvati“ kako sloboda govora „ne može biti moguća u demokratskoj zemlji“.

– Ako kažemo da sloboda govora izaziva drame i dileme, pa sve treba cenzurisati, gde je onda demokratija? Gde je humanost? Gde je integritet?

Obraćajući se premijeru Albanezeu i vladi, on je rekao da veruje u jedno, a to je “integritet i identitet ljudskog bića”.

– Ovaj ljudski identitet i integritet su Bogom dani darovi, ništa drugo. Želim da kažem našoj voljenoj vladi i našem voljenom oremijeru, da svako ljudsko biće ima pravo na slobodu govora i slobodu veroispovesti. Ne brinem se da će moj život biti izložen pretnji ili da će mi ga neko oduzeti – rekao je Emanuel, noseći zaštitu preko desnog oka.

Nastavljajući besedu, episkop je istakao da „hrišćani imaju pravo da izraze svoja uverenja“, isto kao budisti, muslimani, hindusi i druge religije.

Sadržaj blokiran do 10. maja

Posle razmene optužbi sa članovima australijske vlade, milijarder Ilon Mask i njegova platforma Iks su prošle sedmice pristali da na dva dana primene geografsko blokiranje video snimka napada u crkvi, tako da ne može da se vidi u Australiji, ali u ostatku sveta i dalje može. Sudija je zatim produžio privremenu sudsku zabranu kojom se nalaže sakrivanje postova u Australiji za još dve nedelje, do 10. maja.

Privođenje jednog od sedmorice uhapšenih tinejdžera

”Opasan je kad se naljuti“

Roditelji dečaka koji je optužen za krivično delo terorizma, po prvi put su se javno obratili u emisiji „7.30“ na ABC televiziji. Oni su kroz suze govorili kako su se osećali kada su shvatili da je njihov sin nožem napao episkopa u crkvi.

– Kada sam videla snimak koji mi je poslao prijatelj, ispustila sasm telefon i od šoka nisam mogla da se pomerim – rekla je dečakova majka.

Ona je takođe dodala da je njen sin od ranije imao probleme, zbog kojih je sa 13 godina već imao prve seanse kod psihijatra. Roditelji su govorili i o dečakovoj prekoj naravi, ali su naglasili da njihov sin „nije terorista“.

– Uvek sam se plašila kad bih dobila telefonski poziv iz škole, jer sam znala da će se žaliti na njega. On ima najlepše srce, ali problem je što kada se naljuti, postaje opasan. Kad je ljut, ne zna šta radi – rekla je dečakova majka.

Napadač na sveštenika se nalazi u pritvoru i biće mu suđeno za krivično delo terorizma. U međuvremenu, privedena su još sedmorica tinejdžera između 14 i 17 godina, od kojih su protiv petorice podignute optužnice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here