EPA/Jim Lo Scalzo
Donald Tramp i Viktor Orban (Foto: Arhiva)

Donald Tramp spreman je da obnovi konzervativni savez sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, potvrdio je u petak republikanski kandidat za američkog predsednika.

– Radujem se ponovnoj bliskoj saradnji sa premijerom Viktorom Orbanom nakon što dam zakletvu kao 47. predsednik SAD – rekao je Tramp, nazvavši mađarskog premijera “velikim čovekom”.

Novi predsednički mandat Trampa bi predstavljao olakšanje u odnosima SAD i Mađarske, zemlje koja se našla na udaru žestokih kritika Vašingtona zbog bliskih veza sa Rusijom i odugovlačenja ratifikacije prijema Švedske u NATO, na šta je Budimpešta konačno pristala u februaru, piše Rojters.

Trampova video-poruka prikazana je na Konferenciji konzervativaca za političku akciju (CPAC) u Budimpešti, trećoj konferenciji CPAC-a održanoj u Mađarskoj.

“Ponosan” na saradnju sa Orbanom

– Kao predsednik bio sam ponosan što sam mogao sarađivati sa premijerom Orbanom, inače velikim čovekom, u promovisanju vrednosti i interesa naše dve nacije. Suzbili smo ilegalnu imigraciju, zaštitili naše granice, otvorili radna mesta i odbranili našu tradiciju i judeohrišćanske vrednosti – poručio je Trump.

Orbana, koji je 2022. četvrti put izabran za premijera, tvrda desnica u Americi vidi kao osobu koja je odlučna u borbi protiv ilegalne imigracije i koja je podrška porodičnim i hrišćanskim konzervativnim vrednostima.

Orban je u četvrtak na CPAC-u rekao da je 2024. izborna godina u brojnim zemljama i da konzervativci moraju zajedno da rade kako bi pobedili i okončali “liberalnu hegemoniju”.

Orbanova stranka Fides je uprkos izazovima i dalje najpopularnija stranka u Mađarskoj.

1 COMMENT

  1. SRBIJA JE KONAČNO NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE…ŽIVELA EVROPSKA UKRAJINA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here