Glumci Loznica

Festival glumačkih ostvarenja ”Dragan Tošić” 17. po redu otvoren je u Vukovom domu kulture čiju scenu će do 27. aprila zauzimati glumci amateri. Tokom šest večeri biće izvedeno pet takmičarskih predstava i jedna u čast nagrađenih glumaca na ovoj smotri koja je u prethodnih 16 godina pozorišnoj publici darovala stotinak predstava.

Festival je zvanično otvorio zamenik gradonačelnika Petar Gavrilović koji je rekao da Loznica nikada nije bila kulturna provincija, još od vremena Vuka Karadžića, preko prote Ignjata Vasića i Miće Popovića, a kultura je u životima Lozničana uvek imala posebnu ulogu. Loznica je grad velikana i velike prošlosti, mesto koje zauzima jedno od najvažnijih mesta na kulturnoj mapi Srbije, poručio je on.

Podsetio je da uz Centar za kulturu i podršku gradske uprave, KUD “Karadžić” više od 170 godina približava kulturne aktivnosti širokim slojevima građana i najavio u bliskoj budućnosti osnivanje gradskog pozorišta.

– Ovaj festival prepoznatljiv je i van Loznice, za prethodnih 16 godina okupio je stotine glumaca i priuštio na desetine predstava amaterskog, ali i profesionalnog pozorišnog stvaralaštva. Nastavićemo da gradimo i unapređujemo uslove za kreativno stvaralaštvo sugrađana, a naročito mladih Lozničana – kazao je Gavrilović otvarajući manifestaciju.

Za razliku od prethodnih godina, ovaj festival nije otvoren predstavom domaćina koji je u toku formiranja novog dramskog studija, ali to neće uticati na kvalitet pripremljenog programa. Pozorišna publika odgledaće predstave Akademskog pozorišta SKC Kragujevac, Novosadskog amaterskog pozorišta “Šmiranti”, Centra za kulturu “Masuka” iz Velike Plane i Studija glume Teatar 011 iz Beograda, dok će završne večeri, u čast nagrađenih, predstavu “Ima nešto što bi trebalo da znaš”, u režiji Miloša Lalovića, izvesti Pozorište Slavija iz Beograda. Po ustaljenoj praksi svake večeri biće biran glumac večeri, a na kraju festivala biće uručene nagrade za najbolju mušku i žensku glavnu ulogu, najbolje muške i ženske epizodiste i najboljeg mladog glumca. Festival glumačkih ostvarenja od prošle godine nosi ime prerano preminulog Dragana Tošića, nekadašnjeg predsednika KUD “Karadžić”, jednog od osnivača manifestacije i predsednika stručnog festivalskog žirija.

PONOSAN NA SVOJ GRAD: Petar Gavrilović
Sa otvaranja festivala

U znaku kulture

Loznica je i ovoga aprila u znaku glumaca, grad koji se za glumu vezuje još od sredine 19. veka kada su 2. marta 1850. “Novine serbske” pisale o osnivanju teatra. Tada je objavljeno da se u Loznici sastavilo društvo mlađih činovnika mesnog nadleštva koje je izvelo predstave “Boj na Kosovu” i “Svetislav i Mileva”. Taj datum je KUD “Karadžić” i uzeo za osnivački, a ovaj festival je potvrda da se koren glume dobro primio u lozničkom kraju i da traje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here