Tanjug/AP

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron i njegov francuski kolega Stefan Sežurne uputili su poziv za jačanje podrške Ukrajini.

“Apsolutno nam je jasno da Ukrajina mora da dobije ovaj rat. Ako Ukrajina izgubi, gubimo svi mi. Troškovi izostanka podrške Ukrajini sada biće daleko veći od troškova odbijanja (ruskog predsednika Vladimira) Putina. Ali, kao što je rečeno u diskusiji tokom konferencije u Parizu u februaru, moramo učiniti još više kako bismo osigurali da pobedimo Rusiju. Svet gleda i sudiće nam ako ne uspemo”, navedeno je u zajedničkom tekstu britanskog i francuskog ministra za britanski Telegraf, a povodom obeležavanja 120. godišnjice saveza “Srdačne antante”, kojim su dve nacije 8. aprila 1904. godine razgraničile interesne sfere u nekadašnjim kolonijama i okončale vekove ratova i neprijateljstva.

Kameron planira da tokom posete Sjedinjenim Američkim Državama ove nedelje pozove Kongres SAD da poveća finansijsku podršku, što “može da promeni situaciju” u Ukrajini, navodi list.

Dodaje se da će tokom posete Vašingtonu šef britanske diplomatije upozoriti SAD da rizikuju bezbednost Zapada odlaganjem novog paketa pomoći Ukrajini i da će tokom sastanka u četiri oka pozvati Majka Džonsona, predsedavajućeg Predstavničkog doma, da spreči svoje republikanske kolege da nastave blokiranje podrške Ukrajini.
Ranije ove godine, Velika Britanija je najavila još 2,5 milijardi funti za pomoć Ukrajini u borbi protiv ruske invazije, dok je Evropska unija obećala dodatnih 50 milijardi evra.

7 COMMENTS

  1. SADAM HUSEIN SE VEĆ IZVINIO BLERU I TEBI!!! ŠTO VAS JE TUKAO SVOJIM NUKLEARNIM I HEMJSKIM ORUŽJEM 🙏 KO VAM SE JOŠ TREBA IZVNITI??? ĐURA ŠTO STE GA TUKLI???😅

  2. Pa rat se ne vodi u Velikoj Britaniji nego u Ukrajini
    I da tacno je da cete nagrabusiti kad Rusija pobedi jer ste mnogo umesani i mnogo ste neduznih ubili
    A vase milosrdne akcije su svima u svetu poznate i zasto se vode
    Mnogo ste se vi i amerikanci usilili i svuda ste do laktova u krvi ali polako
    Zaigrace mečka i na vasa vrata

  3. A nama ostalia je apsolutno jasno, da ne može! Zar stvaeno milsite, da nekoga plašite svojim vikanjem?

  4. Aapsulutno je svima jasno da ste vi bogatiji dok Ukrajina i ukrajinski narod ide u propas.Nikome u istoriji covjecanstva nijesi donili dobro.

  5. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here