Tanjug

Vatrogasci koji rade u avijaciji najavili su štrajk za 15. april, na svim glavnim australijskim aerodromima. Prema rečima njihovog sindikata, trenutno nedostaje vatrogasaca i spasilaca u vazduhoplovstvu, što dovodi putnike u opasnost.

Ujedinjeni savez vatrogasaca Australije (UFUA) saopštio je da je procureli dokumenti njihovog poslodavca, Airservices Australia, koji pokazuju ekstremni rizik na 13 aerodroma i visok rizik na 14 drugih aerodroma.

Zato je i planirana obustava rada na 27 aerodroma širom zemlje i trajaće četiri sata – od 6.00 ujutro, 15. aprila.

Prema navodima novinara, ova akcija može da poremeti planove za školski raspust, jer učenicima u Novom Južnom Velsu, Južnoj Australiji, Tasmaniji i Severnoj teritoriji počinje dvonedeljni raspust, dok se u drugim državama vraćaju na početak drugog tromesečja. Međutim, predstavnici sindikata su rekli da je odluka o štrajku slučajno došla u vreme školskog raspusta.

Iako je UFUA tvrdio da državni regulator vazdušne navigacije Airservices Australia nije uspeo da reši probleme sa resursima, regulator je rekao da je nivo osoblja adekvatan.

– Ovi dokumenti koji su procureli potvrđuju da se australijski putnici suočavaju sa strašnim rizikom svaki put kada kroče u avion u Australiji, ukoliko dođe do incidenta – istakao je Ves Geret, sekretar sindikalnog ogranka za vazduhoplovstvo.

Prema njegovim rečima, na 13 velikih aerodroma širom Australije, uključujući Brizbejn, Melburn, Pert i Adelajd, procureli dokumenti potvrđuju da se putnici u vazdušnom saobraćaju suočavaju sa ekstremnim rizikom.

Putnici na 14 preostalih aerodroma širom Australije, kako je istakao Geret, uključujući Sidnej, Kanberu i Hobart, su izloženi visokom riziku. Pored toga je kazao da je analiza resursa (TRA) pokazala da je trenutni broj osoblja znatno ispod onoga što bi trebalo da bude.

TRA je međunarodno priznata metodologija za određivanje količine vatrogasaca, kamiona i resursa potrebnih za zaštitu putnika u slučaju najgoreg scenarija na aerodromu.

– Sramota, Airservices je od 2022. znao za strašan rizik za putnike u vazdušnom saobraćaju ako dođe do incidenta i odbio je da objavi dokumente sindikatu ili javnosti – naglasio je Geret.

Pregovori sa poslodavcem su počeli u oktobru i sindikat traži da se ispuni 26 stavki, ali Geret kaže da „nema pomaka“.

Sindikat ujedno traži povećanje plata za 20 odsto tokom tri godine, dok je Airservices Australia ponudio 11,2 odsto za tri godine.

Prema rečima poslodavca Airservices Australia, spor sa sindikatom nema nikakve veze s brojem zaposlenih, koji je bio dovoljan da ispuni operativne zahteve.

„Airservices ima dovoljno osoblja ARFF-a da ispuni naše regulatorne obaveze i ulaže milijardu dolara u narednih deset godina u opremu i objekte za naše ekipe za gašenje požara u vazduhoplovstvu“ stoji u saopštenju poslodavca.

Navedeno je i da će pregovarački zahtevi sindikata koštati avio industriju i putnike dodatnih 128 miliona dolara.

Šta nedostaje na aerodromima?

Nedostaci resursa na aerodromima uključuju nedostatak ključnog osoblja za rukovanje aparatima za disanje i nedostatak vatrogasnih agensa za suzbijanje više incidenata.

– Takođe, nedovoljno osoblja i vozila za zaštitu obe strane aviona koji se eventualno srušio, nedostatak osoblja za efikasnu komandu i kontrolu vatre na terenu, i nedostatak proceduralne kontrole na australijskim aerodromima – objasnio je Ves Geret.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here