Youtube/RTK2
Sednica SB UN

Dok bošnjački deo misije BiH pri UN, bez odluke Predsedništva, radi na novoj rezoluciji o Srebrenici koju bi da proguraju na sednicu Generalne skupštine UN u aprilu, tzv. kosovski premijer Aljbin Kurti najavljuje da Priština “priprema tužbu protiv Srbije za zločine tokom rata na Kosovu”.

Sramno ponašanje

Šef diplomatije Ivica Dačić nazvao je najave o rezoluciji o “genocidu” sramnim, dok je Kurtiju poručio da nije kompetentan za to što hoće.

– Najava rezolucije o “genocidu” u Srebrenici, u UN 27. aprila je sramna odluka, uzimajući u obzir istorijske činjenice – rekao je Dačić za Pink.

Navodi da Zapad zaboravlja agresiju na nas za koju niko nije odgovarao, a proglašena je za humanitarnu intervenciju iako su stradali civili.

– Zapad kaže da nema potrebe da se vraćamo u prošlost, a pitanje Srebrenice, koja je bila pre NATO agresije nije vraćanje u prošlost? Sada nama neko drži predavanja da nemamo viziju, ne gledamo u budućnost i da treba da se pridružimo toj Rezoluciji – obrazložio je on.

Povodom najava Kurtija da će tužiti Srbiju za navodne ratne zločine, ističe da on nije kompetentan da priča o tome, jer je u to vreme bio u zatvoru. OVK je, kaže, bila teroristička organizacija dok je nisu skinuli sa te liste, da bi je podržali u zahtevima za nezavisnost Kosova.

– Izgleda da svi imaju pravo da brane svoj teritorijalni integritet, jedino mi ne možemo da branimo deo naše zemlje, gde je nastala – ističe Dačić.

Profesor bezbednosnih nauka Miroslav Bjegović kaže da nisu slučajni istovremeni napadi Lagumdžije i Kurtija na RS i Srbiju, kao i da oni dolaze iz obaveštajne baze koju čini britanski MI 6 i američka CIA sa podeljenim teritorijalnim zadacima na Zapadnom Balkanu, a koristeći istu metodu hibridnog delovanja gde su njih dvojica izvođači radova.

Obaveštajno delovanje

– Ovo je klasičan primer obaveštajnog delovanja usmeren na države i najviše funkcionere kako bi u Srbiji iznudili neke političke odluke, a u RS sprečili političke procese koji jesu u skladu sa Dejtonskim sporazumom, ali ne odgovaraju njihovim interesima – pojašnjava naš sagovornik.

Lagumdžija, kaže, pokretanjem rezolucije radi unilateralno i ilegalno bez saglasnosti Predsedništva BiH, koju ne bi ni dobio, i rizikuje pokretanje bezbednosno osetljivih pitanja i opstanka BiH u sadašnjem formatu.

– Kurti ne shvata da tzv. Kosovo ne priznaju UN niti će, pa samim tim za njih međunarodni sud ne postoji – ukazuje naš sagovornik.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da je priprema rezolucije velika pretnja za Srbiju, Srpsku i srpski narod i kaže da bošnjački deo misije pri UN radi samovoljno na njoj. Tu inicijativu vidi kao skandaloznu i ukazuje da Lagumdžija radi mimo odluke Predsedništva BiH i MSP u Savetu ministara i bez dogovora sa srpskim predstavnicima.

– Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995, na čijem čelu je bio Gideon Grajf, izraelski stručnjak za Holokaust, zaključila je da u Srebrenici nije bilo genocida, niti namere uništenja Bošnjaka. U Srebrenici su počinjena dva zločina, i nad Srbima i nad Muslimanima – kaže naš sagovornik.

Delo protiv čovečnosti

Miroslav Bjegović ukazuje da je Kurti svestan da je njegova teroristička OVK izvršila unutrašnji terorizam na KiM i okupaciju suverenog dela teritorije Srbije i počinila mnoge zločine za koje treba da odgovaraju baš u tom sudu na koji se Kurti poziva.

– U dogledno vreme će se i Kurtiju suditi za počinjen zločin protiv čovečnosti nad srpskim narodom na severu KiM – rekao je Bjegović.

Borba za istinu

Miodrag Linta kaže da treba voditi aktivnu borbu za istinu i objasniti da u Srebrenici nije bilo genocida, niti se ona može svesti samo na 1995.

– Muslimanske snage na čelu sa Naserom Orićem su od 1992. do 1995. izvršile brutalne i masovne zločine nad srpskim civilima i zarobljenicima i opljačkale, zapalile i uništile veliki broj srpskih sela i zaseoka u srednjem Podrinju – ukazao je Linta.

Udar na RS

Podsećamo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju naciji rekao da će rezoluciji o genocidu u UN uslediti “zahtevi za ukidanje RS i da Beograd plati ratnu odštetu”.

– Opet će kola da se slome na Srbima. Taj akt nema obavezujuću snagu, ali će se odmah izaći sa inicijativom za ukidanje Srpske, na osnovu stava da političke tvorevine koje su zasnovane na genocidu ne mogu da postoje. Tražiće i ratnu odštetu od Srbije – rekao je Vučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here