Vesti
Prijatelji su dočekali Dina Samersa na sidnejskom Palm biču

Da su godine samo broj potvrdio je prošle sedmice Din Samers iz Sidneja. Iako su mu već 64 leta, postao je prvi čovek koji je bez fizičke pomoći preplivao od Njukasla do Sidneja – udaljenost od tačno 95 kilometara!

Samers je plivao čak 31 sat bez prestanka, od Nobijeve plaže u Njukaslu do Palm biča na severnim plažama Sidneja.

Tokom ove do sada nezabeležen pustolovine, trpeo je na desetine uboda “plavih boca” (bluebottle), morskih bića nalik meduzama, čiji dugački rep zna baš opasno da „ožari“ plivače. Pored toga, borio se i sa jakom plimom, ali je uspeo da ostvari ono što nikome pre njega nije pošlo za rukom.

– Treba da kreneš sa suvog i da se vratiš na suvo, a da u međuvremenu ne dotakneš nijednu drugu osobu, niti da primiš bilo kakvu pomoć, a hranu i vodu ti dodaju na konopcu – rekao je Samers za ABC radio.

To su zapravo pravila koja važe za plivače koji se usude da preplivaju Lamanš, kanal koji deli Veliku Britaniju i Francusku. Dakle, samo kupaće gaće, plivačka kapica i naočare na glavi – ništa drugo nije dozvoljeno.

Samersa je tokom ovog podviga pratio veliki čamac sa kojeg su mu dobacivali hranu i vodu, a oko njega je veslalo nekoliko kajakaša, koji su ga okružili kablom koji proizvodi struju kako bi odvraćali ajkule kojih naročito u ovom delu okeana ima mnogo.

Novac koji je prikupio, Din Samers će uplatiti za usluge očuvanja mentalnog zdravlja pomoraca, a baš na ovu trasu odlučio se kako bi izrazio poštovanje prema mornarima koji su decenijama svakodnevno brodovima prevozili ugalj od Njukasla do Sidneja.

– Samo sam hteo da podsetim na ljude koji su radili na tim brodovima. To je sada, naravno, industrija prošlosti, ali vredi je zapamtiti – rekao je Samers, koji je nekada bio šef australijskog ogranka Međunarodne federacije transportnih radnika.

Kao putovanje kroz svemir

Samers je rekao da je najlepši deo njegove avanture bilo 10 sati plivanja tokom noći, samo pod svetlošću mesečine i Mlečnog puta iznad njega.

– Mlečni put je sijao kao sunce, a svaki put kada bih rukom udario u vodu, desila se mala eksplozija svetlosti koje se odbijalo od površine vode u moje naočare. Bilo je magično, kao da sam plivao kroz svemir – rekao je Din Samers.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here