Lična arhiva
Panorama Melburna

Prema podacima CoreLogica, iz februara 2024, Melburn je jedini glavni grad Australije koji je zabeležio poboljšanje pristupačnosti nekretnina u poslednjih pet godina.

– Pre pet godina, Melburn je bio relativno skup u poređenju sa tržištima drugih glavnih gradova. Sada, zapravo ima niži odnos vrednosti stana i prihoda – objasnila je Eliza Oven, šefica istraživanja CoreLogic-a.

Prema njenim rečima, iako se za Melburn ne može reći da je pristupačan kad je reč o tržištu nekretnina, tokom vremena je primećeno da nekretnine pristupačnije, za razliku od tržišta drugih glavnih gradova.

Koliko je zaista pristupačan?

Prema Australijskom birou za statistiku, u novembru 2023. prosečna nedeljna zarada odrasle osobe, koja radi puno radno vreme u Viktoriji, bila je 1.858,10 dolara pre oporezivanja.

To je oko 96.621 dolara godišnje ili otprilike 74.752 dolara nakon oporezivanja.

Opšte je prihvaćeno da ako osoba potroši 30 ili više odsto svog prihoda na hipoteku, verovatno će doživeti „stambeni stres“.

Za nekoga sa prosečnom viktorijanskom platom, to je oko 22.426 dolara ili više godišnje.

Na osnovu toga, i korišćenjem prosečne kamatne stope od 6,18 odsto za kredit na 30 godina, prosečni samci bi trebali da pozajme manje od 306.000 dolara da bi izbegli stambeni stres.

Tu nije uključen depozit od 20 odsto koji je potreban da bi se izbeglo hipotekarno osiguranje zajmodavaca.

Na osnovu današnje stope inflacije i pod pretpostavkom da kupac ima depozit od 20 posto, mogao bi da kupi nekretninu do 362.400 dolara.

S obzirom na to, domaćinstvo sa jednim prihodom u visini prosečne viktorijanske plate, ne bi mogao da priušti kupovinu kuće u bilo kom predgrađu na širem području grada Melburna, ocenili su istraživači ABC-a.

Kada su udvostručili cifre i primenili istu formulu, s tim da je sada u pitanju domaćinstvo sa dve prosečne plate, došli su do zaključka da bi parovi mogli da kupe kuću do 733.800 dolara, pozajmivši ne više od 611.500 dolara u kombinaciji sa depozitom od 20 odsto od 122.300 dolara.

Od stotinu predgrađa na širem području Melburna, oko 70 bi bilo pristupačno za ova domaćinstva.

Pri tome treba imati u vidu da istraživači ovim ciframa nisu dodali trošak takse, koji u Viktoriji može da varira od oko 1,4 do 6,5 odsto vrednosti imovine.

– U julu 2021. par sa godišnjim porodičnim prihodom od 120.000 dolara mogao je da uzme kredit do 785.000 dolara. Taj isti par danas može da dobije maksimalan kredit od 520.000 dolara. Samo bogatije porodice mogu sebi da priušte kredite potrebne da bi ušli na tržište nekretnina – ocenio je Brus Kar, direktor Loanscape-a i nezavisni hipotekarni broker.

Gde su kuće najjeftinije?

Prema podacima CoreLogic-a, srednja cena kuće u Melburnu trenutno iznosi 942.779 dolara.

To je povećanje od 4,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu i skok cena od 30 odsto u odnosu na 2019.

Najjeftinije predgrađe za kupovinu kuće je Melton, na zapadu Melburna, gde je srednja cena kuće 473.074 dolara. U stopu ga prati  južni Melton. Oba ova predgrađa su doživela pad cena nekretnina u poslednje dve godine.

Generalno, zapad Melburna ostaje najjeftinija oblast za kupovinu kuće sa srednjom cenom od 699.117 dolara.

To uključuje i predgrađa kao što su Brukfild, Dir Park, Hopers Krosing, Kings Park i Vindem Vejl.

Severozapad Melburna, koji uključuje predgrađa kao što su Kularu, Dalas i Campbelfild, je sledeća najpristupačnija oblast sa srednjom cenom za kuću od 756.176 dolara.

Međutim, iako je malo skuplji, kupci prvih kuća se okreću severoistoku i spoljašnjem istoku Melburna, uključujući Belgrejv i Ferntri Gali.

Gde su najjeftiniji stanovi i juniti?

Primećeno je da u Melburnu došlo do pomaka ka kupcima koji traže stanove umesto kuća, za šta je Oven rekla da bi to delimično moglo da se objasni činjenicom da se prvi kupci nekretnina okreću jeftinijoj opciji.

Karlton koji je blizu centra Melburna i ima dobar pristup transportu i drugim uslugama je najjeftinije predgrađe za kupovinu stana, sa srednjom vrednošću od 349.078 dolara.

Melton i južni Melton su ponovo među prvih pet najjeftinijih predgrađa ako tražite stan, za oko 100.000 dolara manje od srednje cene kuće u istoj oblasti.

Najskuplja i najjeftinija predgrađa Sidneja

Sidnej se ističe po visokoj koncentraciji premijum predgrađa, gde se srednje cene nekretnina penju iznad milion dolara, stoji u analizi CoreLogica od decembra 2023. Vodeće tržište luksuza je osam predgrađa, uključujući Belvju Hil, Voklus i Dabl Bej. U Belvju Hilu zabeležena je rekordna prodaja od 76 miliona dolara u 2023, dok je srednja vrednost kuće bila 9,73 miliona dolara. Među pet najskupljih predgrađa se nalaze i Roz Bej i Dover Hajts.

Kada je reč o stanovima najskuplje predgrađe je Point Pajper, gde je srednja vrednost bila 3,31 milion dolara.

Za kupovinu kuće najpristupačnije predgrađe u Sidneju je Trigier, zapadno predgrađe grada, gde je srednja vrednost kuće bila 656.329 dolara. Karamar je u 2023. godini bio najpristupačnije predgrađe za kupovinu stanova, sa srednjom vrednošću od 413.810 dolara.

Najskuplja predgrađa Melburna

Dipdin, na devet kilometara istočno od centra Melburna, je na vrhu liste najskupljih predgrađa za kupovinu kuće. Srednja vrednost kuće je 3,6 miliona dolara. Blisko ga prati Brajton, sa jednom od najpopularnijih plaža u Melburnu. Kuća u ovom predgrađu košta oko 3,4 miliona dolara.

Portsi, na poluostrvu Mornington, takođe, se nalazi u prvih pet najskupljih predgrađa, sa srednjom cenom kuće od 3,08 miliona dolara.

Predgrađe u kojem ćete naći najskuplji stan je Ašbrton gde je srednja cena apartmana 1,3 miliona dolara, a u stopu ga prati predgrađe Bomari.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here