Pixabay
Ilustracija

Cena kuća u Australiji su ponovo porasle prošlog meseca, nakon blagog usporavanja krajem prošle godine, govore najnoviji podaci CoreLogic-a.

Indeks tržišne vrednosti, gledajući cene kuća i junita, porastao je za 0,6 odsto na nacionalnom nivou i pokazao je porast u svim gradovima osim u Hobartu.

U februaru su cene nekretnina porasle za 0,5 odsto u Sidneju, 0,1 odsto u Melburnu, 0,9 odsto u Brizbejnu, 0,1 odsto u Darvinu, 0,7 odsto u Kanberi i 1,1 odsto u Adelajdu. U Pertu je zabeležen najveći rast od 1,8 odsto, dok su nekretnine u Hobartu pale za 0,3 odsto.

– Krajem prošle godine izgledalo je kao da tržište nekretnina pomalo usporava. Međutim, februarski rezultati pokazuju da je tržište već počelo ponovo da se ubrzava – izjavila je Eliza Oven, šefica istraživanja CoreLogic-a.

Začuđujući rast cena

Do daljeg rasta cena nekretnina dolazi i pored 13 povećanja kamatnih stopa od maja 2022. godine, inflacije i rasta troškova života, kao i rastuće stopi nezaposlenosti.

Postavlja se pitanje kako onda objasniti ponovni rast cena nekretnina koje je zabeleženo prošlog meseca?

Eliza Oven je to objasnila optimizmom kupaca u pogledu mogućnosti smanjenja kamatnih stopa kasnije, tokom godine i pozitivnim vestima o inflaciji.

– Prilično je neobično da su ekonomski uslovi tako slabi, a tržište nekretnina pokazuje ovaj zaista snažan trend – rekla je ona.

Pored toga, prema njenim rečima veliku ulogu je odigrao i stari ekonomski faktor: kolika je ponuda, a kolika potražnja. U ovom trenutku, rekla je Oven, na tržištu nema dovoljno nekretnina za toliki broj zainteresovanih kupaca.

Tome je, prema njenoj oceni, doprinelo niz faktora.

– Imali smo u proseku manje ljudi po domaćinstvu, što znači da je više domaćinstava traži nekretninu u poslednjih nekoliko godina. Zatim nastavak visokog nivoa migracije iz inostranstvo su faktori na strani tražnje. Na strani ponude, ne isporučuje se onaj broj nekretnina kao ranije zbog različitih zastoja i ograničenja u građevinskoj industriji – objasnila je Oven.

Situacija u Melburnu

Agent za nekretnine u Melburnu Luk Seko je u toku vikenda prodavao na aukciji staru kuću u predgrađu i rekao je za ABC da postoji veća aktivnost na tržištu nekretnina.

Istakao je da kako se sve češće govori o mogućem padu kamatnih stopa, tako ima sve više kupaca i tržište raste.

Iako je prodavao veoma zapuštenu kuću, koja bi mogla da bude užitak za vlasnika koji je zainteresovan za renoviranje, ovaj agent je bio mišljenja da će nekretnina na parceli pristojne veličine privući mlade porodice ili nekoga ko želi i može da izvrši renoviranje kuće.

Dok je Melburn zabeležio blagi pad vrednosti kuća u poslednjih nekoliko meseci, u februaru su cene porasle za 0,1 odsto.

Šta bi usporilo cene?

Poslednjih nekoliko godina je pokazalo da je teško predvideti šta će se na australijskom tržištu nekretnina desiti, ali Eliza Oven iz CoreLogic-a je ocenila da ukoliko se ovaj trend nastavi, da će kratkoročno gledano cene kuća nastaviti da rastu.

Međutim, napomenula je da postoji mnogo faktora koji bi mogli da doprinesu promeni tog trenda, kao što su: dalje slabljenje ekonomije, dalji rast nezaposlenosti, odlaganje očekivanog smanjenja kamatnih stopa ili čak i rast stope i dalje smanjenje ušteđevine stanovništva.

Čekaju se niže kamatne stope

– Ukoliko bi došlo do smanjenja stope gotovine na kraju 2024. godine, to bi nesumnjivo bilo podsticajno za tržište nekretnina, posebno za potencijalne kupce, koji trenutno iznajmljuju nekretnine, to bi možda bio signal da se odluče za kredit i kupovinu nekretnine – istakla je Eliza Oven.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here