Youtube/7NEWS Australia
Australijska pošta

Uprkos poboljšanim rezultatima zarade za šest meseci do 31. decembra, Australijska pošta, u vlasništvu Komonvleta, predviđa tekuće gubitke tokom cele godine, što će ugroziti dugoročnu finansijsku održivost poslovanja, osim ako se ne sprovedu dalje reforme.

Profit grupe je porastao za 33,6 miliona dolara, što je povećanje od 42 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, delom zbog rekordnog perioda sa skoro 100 miliona isporučenih paketa širom Australije.

Međutim, poslovanje sa pismima zabeležilo je gubitak od 182,1 milion dolara za pola godine, jer je obim poslatih pisama pao za 11,9 odsto.

– Kontinuirani pad poslovanja pisama je nezaustavljiv, a Australijanci sada primaju u proseku samo dva pisma nedeljno – saopštila je Australijska pošta.

Australijska pošta i savezna vlada počele su da sprovode promene i programe efikasnosti kako bi osigurale da državno preduzeće, za koje se zakonima zahteva da bude finansijski samodovoljno, što će reći da podmiruje svoje troškove, ostane održivo.

Inicijative kao što je strategija Post26, povećanje osnovne poštanske stope za 10 centi i proširenje bankarskih i maloprodajnih ponuda u poštanskim čvorištima imaju za cilj povećanje profitabilnosti.

– Drago mi je što vidim prve znakove ekonomskog oporavka, iz strategije Post26, koji su počeli da se pojavljuju – rekao je izvršni direktor Australijske pošte Pol Grejem.

On je rekao da je Pošta bila veoma disciplinovana u upravljanju troškovima u okruženju visoke inflacije, fokusirajući se na pojednostavljenje operacija i unošenje promena potrebnih za izgradnju održivog poslovanja.

Australijska pošta ostvarila je efikasnost od 140,8 miliona dolara za pola godine, uključujući pojednostavljenje kancelarije za podršku, portfelja proizvoda i šira poboljšanja produktivnosti mreže.

Međutim, prelazak sa vanšalterskih na digitalne transakcije nastavlja da šteti profitabilnosti poštanske mreže, jer se saobraćaj smanjuje.

Transakcije na šalteru pale su za 4,1 odsto za prvih šest meseci, a Grejem je naveo da će smanjenje maloprodajne mreže Australijske pošte biti neophodno.

Ministarka komunikacija Mišel Rolends je još u decembru rekla da Australijska pošta treba da se prilagodi promenjenom, digitalnom okruženju, i najavila smanjenje zahteva za dostavu pisama na svaki drugi dan kao deo paketa modernazicionih reformi.

– Videli smo širom sveta da poštanske usluge koje sponzoriše vlada propadaju. Nećemo dozvoliti da se to dogodi Australijskoj pošti i način na koji obezbeđujemo njenu održivost je unošenjem promena – istakla je ministarka.

Australijska pošta je rekla da očekuje dalje poboljšanje finansijskog učinka kada reforme budu sprovedene, i istakla da su neophodne i dalje reforme kako bi Pošta opstala.

Manji broj pošta neminovnost

– Uprkos prvim rezultatima i dalje postoje fundamentalni, strukturalni izazovi sa kojima se suočava Australijska pošta, jer slanje pisama nastavlja da opada i sve manje kupaca koristi našu maloprodajnu mrežu – rekao je Grejem i dodao da novi model isporuke, koji Pošta isprobava, pomoći će da se reši pad poslovanja sa pismima, ali će ujedno morati da se pozabave velikom maloprodajnom mrežom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here