Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Leto je na izmaku, ali izgleda da je rešilo da ode u „velikom stilu“. Naime, meteorolozi najavljuju da nas poslednjih dana februara u mnogim delovima Australije čekaju velike vrućine.

Kako su izvestili meteorolozi iz kompanije Weatherzone, topla vazdušna maza koja je donela izuzetno visoke temperature u Zapadnu Australiju proteklih dana, počela je da se premešta prema istoku i očekuje se da će danas zahvatiti sever Viktorije i zapad Novog Južnog Velsa. Takođe, visoke temperature su najavljene i za Južnu Australiju.

Živa u termometru će dostići maksimum od 40 stepeni u oba regiona, dok se za Melburn najavljuje 36 stepeni. Vatrogasne vlasti su već upozorile žitelje Viktorije, posebno na zapadu države, na ekstremnu opasnost koju predstavljaju najavljene vremenske prilike, koje takođe uključuju jake, vruće vetrove.

Veći deo Novog Južnog Velsa će i sutra biti na udaru vrućine, pošto se za zapad Sidneja prognozira čak i preko 40 stepeni. Bliže obali, temperature će se kretati do 35-36 C.

Meteorolozi takođe predviđaju da će već na početku kalendarske jeseni, prvih dana marta doći do hladne promene i daleko manje vlažnosti vazduha, koja je ovog leta pratila svaki topao dan.

Vlasti u Viktoriji su upozorile u ponedeljak na opasnost od novih šumskih požara, pogotovo na severu i zapadu države. U proteklih pet dana vatrogasci su se borili sa vatrenom stihijom u oblastima Raglana, Buforta i Balarata, koji se nalahze u Centralnim visoravnima.

Kako je objavljeno, izgorelo je preko 20.000 hektara šume samo oko mesta Raglan, gde je takođe uništeno i šest kuća.

Službe za vanredne situacije izdale su upozorenje na „ekstremnu opasnost“ od požara i za oblast jugo-zapadne Viktorije. Kako je rečeno, ovaj deo i regioni Malija i Vimere imaju procenu ekstremne opasnosti od požara za sredu.

Viši meteorolog Biroa za meteorologiju Engus Hejns nije isključio da rizik od požara dostigne katastrofalne nivoe u nekim delovima Viktorije.

– Ako se vrući, suvi i vetroviti uslovi još više pojačaju, mogli bismo imati veoma velike i ekstremne opasnosti od požara. Moguće je čak i ponavljanje katastrofalne opasnosti od požara za delove države – rekao je Hejns.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here