J. Gajeskov
U redu za nedeljno pričešće

U nedelju, 25. februara, Srpska pravoslavna crkva i vernici molitveno su obeležili praznik posvećen Svetom Meletiju, velikom tumaču Svetog pisma i zaštitniku pravoslavlja.

Toga dana u crkvi Svetog apostola i jevanđeliste Luke u sidnejskom naselju Liverpul, liturgiju je služio i vernike pričestio ovdašnji sveštenoslužitelj prota Aleksandar Milutinović, a odgovarali pojci u pevnici, na čelu sa ipođakonom Nikolom Zbiljićem.

Brat i sestra odmerili znanje u šahu

U svojoj pastirskoj besedi, otac Aleksandar je između ostalog naglasio da je ovo prva pripremna nedelja pred vaskršnji post.

Posle liturgije u Liverpulu, većina prisutnih vernika provela je prijatne trenutke u crkvenoj sali, gde su ovdašnje vredne članice Kola srpskih sestara i ovom prilikom pripremile bogato posluženje. Novac koji su priložili vernici dobro će doći za završetak radova na novom hramu.

Mladi su i ovom prilikom ispunili hram

Sveti Meletije je, osim po borbi protiv Arijeve jeresi, poznat i po tome što je u veri učvrstio i pomogao mnoge druge svetitelje. On je na Drugom vaseljenskom saboru kao svog naslednika na carigradskom patrijaršijskom prestolu postavio Grigorija Bogoslova, zađakonio je Vasilija Velikog i krstio Jovana Zlatousta.

Vredne članice Kola srpskih sestara

Sveti Meletije se smatra zaštitnikom pravdoljubivih i časnih ljudi koji ne odstupaju od svojih uverenja jer znaju da su ispravna. Veruje se da ovakve osobe imaju blagoslov i zaštitu Svetog Meletija. Umro je 381. godine i njegove mošti su prenete u Antiohiju, u današnjoj Turskoj.

Posluženje na ulazu u salu

Pokladna roštiljada 

Uprava crkve Svetog Luke u Liverpulu najavila je za nedelju, 10. mart, veliki skup povodom početka velikog posta. Tog dana će, posle svete liturgije, biti organizovan Pokladni piknik – Roštiljada, na koju su svi pozvani da dođu sa porodicama i prijateljima. Ove godine vaskršnji post počinje 18. marta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here