Vesti
Vernici u crkvi Svetog Save u Vudvilu za vreme liturgije

U Adelajdu, u hramu Svetog Save u Vudvil Parku, prošlog ponedeljka je počeo bratski sveštenički sastanak Mitropolije australijsko-novozelandske Srpske pravoslavne crkve.

Prvog dana skupa, na praznik Prepodobnog Simeona Mirotočivog, 26. januara, svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop Siluan. Njegovom Preosveštenstvu sasluživali su protojereji Strahinja Janjić, starešina crkve u Adelajdu, te Saša Stojanović iz crkve Svetog Save u Hajgejtu u Pertu, zatim otac Jovan iz okružnog pravoslavnog sveštenstva i otac Goran Ćećez, uz đakonsko sasluživanje protođakona Petra, Mišela i Jovana.

Episkop Siluan je besedom o svetiteljskom i državničkom značaju Prepodobnog Simeona Mirotočivog, župana srpskog Stefana Nemanje, pozdravio molitveno prisutne u hramu.

Vladika i sveštenstvo u molitvi

Nakon liturgijskog sabranja prešlo se u crkvenu salu gde su vernike i učesnike bratskog sastanka posluženjem dočekale i u ime Crkvene Opštine Svetog Save ugostile članice Kola srpskih sestara. Svečanosti je prisustvovao i vladiku pozdravio sveštenik Aleksandar iz Ruske zagranične Crkve.

Sveti Simeon Mirotočivi se obeležava 26. februara, u znak sećanja na dan kada se upokojio veliki župan Stefan Nemanja, ujedinitelj srpskih zemalja i rodonačelnik dinastije Nemanjića.

Stefan Nemanja se zamonašio 1195. godine u manastiru Studenica i tada je dobio duhovno ime Simeon. Ubrzo je otišao na Svetu Goru, gde se je sa svojim najmlađim sinom Rastkom, tada već monahom Savom, započeo obnovu manastira Hilandar, koji su dobili od vizantijskog cara.

Simeon je u Hilandaru proveo poslednjih sedam meseci života, a Sava je kasnije preneo njegove mošti u Rašku, kako bi nad njima izmirio svoju stariju braću Stefana i Vukana koji su se borili za vlast. Mošti Simeona Mirotočivog se nalaze u njegovoj zadužbini, manastiru Studenici.

Sveti Simeon, odnosno Stefan Nemanja podigao je i mnoge crkve, kao i manastir Đurđevi Stupovi, Bogorodičin manastir i manastir Svetog Nikole kod Kuršumlije.

Episkop Siluan

Vladika u nedelju u Njukaslu

Posle posete Adelajdu, episkop Siluan će u iduću nedelju, 3. marta, boraviti u parohiji Svetog Nauma ohridskog u Njukasla. Doček vladike ispred hrama zakazan je za 8.30 ujutro, a od 9.00 počinje sveta liturgija koju će služiti episkop Siluan. Posle službe biće upriličen svečani ručak u crkvenoj sali za sve prisutne.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here