pixabay.com

Poraz Oružanih snaga Ukrajine u strateški važnom gradu Avdejevki u Donbasu znači da je Kijev “definitivno i nereverzibilno izgubio rat”, naveo je italijanski sociolog i stručnjak za terorizam Alesandro Orsini u članku za list “Fato kvotidijano”.

On je naglasio da je ukrajinska kontraofanziva propala i da je izgubljena najvažnija bitka, uprkos smeni glavnokomandujućeg ukrajinske vojske i velikoj vojnoj pomoći od NATO.

“Sve što se sada može učiniti jeste da se sačeka da Rusija vrati nove teritorije pod svoju kontrolu. Pitanje o kojem danas treba da raspravljaju međunarodni stručnjaci za bezbednost nije koje će teritorije možda moći da vrati (ukrajinski predsednik Vladimir) Zelenski, već koje će tek da izgubi”, napisao je Orsini.

Orsini smatra da je predsednik SAD Džozef Bajden iskoristio sukob u Ukrajini zarad sopstvenih ciljeva Vašingtona, kao što su unošenje raskola između Evrope i Rusije, proširenje NATO, uništavanje gasovoda “Severni tok” i promovisanje nabavke američkog oružja.

U isto vreme, Orsini je naglasio da “svi statistički podaci pokazuju da je ruska vojna industrija nadmašila vojnu industriju NATO”, preneo je Tass.

Orsini je od samog početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini govorio o uzaludnosti sukoba i zabludi zapadnog stava. Njegovo mišljenje koštalo ga je ugledne funkcije na Slobodnom međunarodnom univerzitetu društvenih studija “Gvido Karli” u Rimu, gde je ranije vodio posebno odeljenje usredsređeno na izučavanje sociologije terorizma.

Avdejevka je veliko predgrađe Donjecka koje se nalazi 13 kilometara severno od tog grada i koje je meta konstantnog granatiranja civilnih područja i infrastrukture koje vrše ukrajinske snage u Donjecku.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obavestio je predsednika Rusije Vladimira Putina u subotu, 17. februara, da su Oružane snage Rusije posle intenzivne borbe oslobodile Avdejevku.

2 COMMENTS

  1. Неверзибилно, или како већ? Хахахаха. Шта му то беше , питају се повртари.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here