Youtube/School Infrastructure NSW
Dvorište škole Zapadni Liverpul

U dvorištu državne škole Zapadni Liverpul (Liverpool West) u Sidneju, pronađen je mineral azbest koji može da bude veoma opasan po zdravlje ljudi. Komadi azbesta otkriveni su u nasutom sloju „malča“, mešavini organskih materijala poput komadića sasušenog drveta i lišća, kojim se najčešće pokrivaju delovi zemljišta oko stabala i rastinja.

Škola je odmah zatvorena, a oko 700 učenika će tokom najmanje narednih mesec dana prinudno pohađati nastavu u prostorijama škole Galijangari, koja se nalazi tik uz Gradsku bolnicu u Liverpulu.

Za to vreme biće obavljeno detaljno čišćenje njihovog školskog dvorišta i svih školskih prostorija, kako bi se pre povratka đaka utvrdilo da više nema tragova azbesta.

Škola Zapadni Liverpul je označena kao potencijalno opasna lokacija u prošli petak, nakon što je otkriveno da je angažovan isti dobavljač „malča“ koji je snabdevao i Rozel parklends, saopštila je Uprava za zaštitu životne sredine Novog Južnog Velsa (EPA).

Ministarka zdravlja i zamenica premijera Novog Južnog Velsa Pru Kar kaže da škola Galijangari koja će privremeno ustupiti prostor „definitivno ima kapacitet“ za prihvat tolikog dodatnog broja učenika i da odeljenja neće biti spajana.

– Za nas je veoma ozbiljno kada nađemo ovako nešto u „malču“ u školskom dvorištu. Zato smo reagovali veoma brzo – rekla je Kar.

Prethodno je otkazan i veliki događaj u okviru predstojećeg Mardi Gra gej festivala, koji je trebalo da bude održan u parku Viktorija u Sidneju, gde je takođe pronađen azbest u naslagama „malča“. Kako je objavila gradska uprava Sidneja, otkazivanje je usledilo „zbog zabrinutosti za javno zdravlje“.

Gradonačelnica Sidneja Klover Mur rekla je da je odluka „razočaravajuća“, ali da bezbednost zajednice mora biti na prvom mestu.

– Današnja odluka naglašava koliko je ovo ozbiljno. Vlada Novog Južnog Velsa i EPA moraju da se postaraju da se ovo nikada više ne ponovi – rekla je Mur.

I premijer Novog Južnog Velsa Kris Mins je izjavio da je ovakva situacija „potpuno neprihvatljiva“.

Azbest je do sada otkriven na ukupno 22 lokacije širom Sidneja, što je dovelo do zatvaranja parkova, gradilišta, škola i železničkih stanica.

Prodavci kažu da “nije do njih”

Agencija za zaštitu životne sredine je zabranila dobavljaču „malča“ Greenlife Resource Recovery Facility (GRRF) da vrši bilo kakvu dalju prodaju, dok se istraga o izvoru kontaminacije ne završi. Ali, ovaj dobavljač insistira da u „malču“ koji izađe sa njihovih stovarišta nema azbesta i da poseduju testove koji to dokazuju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here