pixabay

Veliko nevreme praćeno vetrom razorne jačine, koje je u utorak pogodilo Viktoriju, pričinilo je ogromnu štetu infrastrukturi električne mreže i dovelo do toga da oko 620.000 domaćinstava i preduzeća u ovoj državi ostane bez struje.

Najveći deo prekida u snabdevanju dogodio se zbog više oborenih dalekovoda i električnih stubova, dok je izvesnom broju domaćinstava električna energija isključena po nalogu distributera radi rasterećenja mreže.

Kako se procenjuje, tokom ovog inače veoma toplog dana struju nije imalo više od milion i po ljudi, po čemu je ovo jedan od najvećih prekida u snabdevanju u istoriji ove australijske države.

Najveći broj pogođenih domaćinstava je u istočnoj Viktoriji, gde ni do srede uveče mnogi nisu dobili struju. Prema poslednjim informacijama, čak 130.000 porodičnih domova i preduzeća ni posle 36 sati nisu bili priključeni na mrežu, niti se znalo kada će ponovo dobiti električnu energiju.

Stručnjaci kažu da je to kolapsa širokih razmera došlo jer je nevremenom pogođeno nekoliko veoma značajnih trafo stanica, od kojih jedna u Enakiju, severnom predgrađu Džilonga. Iznenadni gubitak prenosnika velike količine električne energije izazvao je šokove na mreži koji su doveli do „ispadanja“ drugih električnih stanica iz mreže.

Između ostalih, „ispao“ je Loj Jang u dolini Latrob, stanica koja je povezana sa jednom od tri preostale termoelektrane na ugalj u Viktoriji. Ove elektrane snabdevaju čak dve trećine države strujom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here