Nine News
Barnabi Džojs snimljen kako leži na ulici i psuje

Incident koji se prošle sedmice dogodio na ulicama Kanbere žestoko je prodrmao političke krugove u glavnom gradu, a pogotovo Nacionalnu stranku čiji je nekadašnji lider snimljen kako leži na trotoaru s nogama podignutim na žardinjeru, dok viče i psuje, držeći mobilni telefon u ruci.

Bivši zamenik saveznog premijera Barnabi Džojs je u ovom položaju, nedoličnom njegovog političkog i liderskog angažmana, snimljen prošle srede uveče na Londsdejl ulici u prestoničkom naselju Bredon, poznatom po mestima za noćni izlazak i zabavu.

Snimak se brzo proširio putem društvenih mreža, a zatim i udarnih emisija televizijskih kanala, izazivajući kritike, ali i sažaljenje mnogih političara i drugih ličnosti iz javnog života.

Nakon što je premijer Entoni Albaneze poručio da bi Džojs trebalo da objasni zbog čega se naša u takvoj situaciji, jedan od vodećih opozicionih poslanika se uključio uživo u emisiju „Sanrajz“ na Kanalu 7, gde je pred kamerom rekao da je „napravio veliku grešku“, jer je „pomešao alkohol s lekovima koje uzima kao terapiju“. Kako je istakao, usled toga je pao sa žardinjere na kojoj je sedeo dok je razgovarao na telefon.

– Koristim lek koji mi je prepisao doktor i kažu da vam se mogu desiti određene stvari ako pijete dok ga uzimate. I bili su 100 posto u pravu – rekao je Barnabi za „Sanrajz“.

– Očigledno sam napravio veliku grešku i nema opravdanja za to. Bila je to veoma zanimljiva šetnja do kuće… Ne tražim ničije simpatije i ne tražim izgovor. Jednostavno, seo sam na žardinjeru, pao na leđa i tada sam snimljen – ispričao je Džojs.

U izjavi datoj na dan objavljivanja snimka, Džojs je rekao da je incident bio „veoma sramotan“ i da se dogodio prilikom povratka iz Parlamenta, gde je zasedanje u sredu trajalo do večernjih sati.

Lider Nacionalne stranke Dejvid Litlpraud kaže da je razgovarao s Džojsom više puta tokom vikenda.

– Ovo je bila greška u proceni, ali postoje i okolnosti koje su dovele do toga. Očigledno, komuniciraćemo stalno sa Barnabijem kako bismo bili sigurni da ima svu podršku koja mu je potrebna. Sam Barnabi je bio veoma jasan da je ovo veoma neprijatna situacija zbog koje se duboko stidi, jer to nije normalno ponašanje – rekao je Litlpraud.

Lidera Nacionalne stranke novinari su pitali i da li njegov prethodnik ima problem s pićem.

– Mislim da nikoga ne treba procenjivati da li ima problem s pićem, posebno ne one s kojima se ne družim stalno. Niko nije savršen. Jedinog koji je bio savršen prikovali su na krst – odgovorio je Litlpraud.

Daton : “Zar niko da pomogne?“

Mnogi političari su povodom „slučaja Džojs“ kazali i da je frapantno da prolaznici snimaju mobilnim telefonom čoveka koji leži na ulici, a niko ne prilazi da mu pomogne. Lider opozicije Piter Daton rekao je da će razgovarati s Džojsom o incidentu, ali je naročito ukazao i na drugi ugao slučaja.

– Prilično je surovo da ljudi prolaze pored nekoga kome je možda potrebna pomoć i ne čine ništa – rekao je Daton i dodao da „razume to što je neko posle na stazi kredom ocrtao mesto gde je ležao Džojs. – To može da se dogodi samo u Kanberi, gde ima toliko članova osoblja Zelenih i Laburista.

Šorten: “Treba mu podrška”

Ministar u Saveznoj vladi Bil Šorten izrazio je mišljenje da je Barnabiju Džojsu potrebna podrška.

– Njemu svakako ne treba laburista da se bavi njihovim partijskim stvarima, niti nameravam da se pridružim bilo kakvom linčovanju i pričama šta se dogodilo, a šta nije. Čoveku je potrebna podrška – rekao je Šorten.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here