AAP
Piter Daton je potvrdio podršku vladinom planu, ali je izneo oštre kritike na račun premijera Albanezea

Nakon prvog zasedanja Parlamenta u 2024. godini, u utorak 6. februara, jasno je da će Koalicija podržati paket izmena treće faze poreskih olakšica na dohodak, iako je oštro kritikovala i optuživali laburiste i premijera Entonija Albanezea da su tim potezom prekršili ključno izborno obećanje.

O izmenama treće faze poreskih olakšica na dohodak još će se raspravljati u Parlamentu, ali se očekuje da će stupiti na snagu 1. jula ove godine.

Lider opozicije Piter Daton je nakon jutarnjeg sastanka kokusa Liberalne i Nacionalne stranke potvrdio da će Koalicija podržati vladin predlog izmenjenog smanjenja poreza u trećoj fazi. Kako je rekao, Koalicija „neće stajati na putu olakšica za Australijance koji teško žive“.

– Podržavamo ovu promenu ne da bismo podržali premijerovu laž, već da podržimo one porodice kojima je pomoć sada potrebna – naglasio je Daton.

On je nazvao Albanezea „neverovatnim lažovom“ zbog amandmana na ranije usvojen zakon u vezi sa trećom fazom poreskih olakšica na dohodak, koju je prvobitno donela bivša koaliciona vlada. Daton se takođe obavezao na „značajnu poresku politiku koja će još više smanjiti poreze za Australijance“ na sledećim izborima.

Inače, odluka Koalicije znači da vlada neće morati da pregovara ni sa Zelenima ni sa nezavisnim parlamentarcima kako bi ih privolela da podrže vladin predlog i sada sa sigurnošću može da se kaže da će predloženi paket biti usvojen.

Predložene promene treba da idu u korist građana s niskim i srednjim primanjima, a premijer Albaneze je obećao smanjenje poreza za „svakog Australijanca“.

Zaposleni koji zarađuju više od 150.000 dolara dobiće smanjenje poreza na dohodak, ali ono neće biti tako velikodušno kao što je prvobitno bilo usvojeno. S druge strane, osobe koje zarađuju manje od ovog iznosa dobiće veće smanjenje poreza na dohodak.

Tako će neko ko zarađuje prosečnu platu od 73.000 dolara dobiti smanjenje poreza od više od 1.500 dolara godišnje, dok će zaposleni koji zarađuju 50.000 dolara godišnje imati dodatnih 929 dolara godišnje.

Smanjenje poreza na dohodak u trećoj fazi za one koji zarađuju 200.000 dolara biće smanjeno sa 9.075, koliko je ranije planirano, na 4.500 dolara.

Albaneze je nagovestio da bi želeo da te izmene prođu u Parlamentu do Uskrsa, pre nego što stupe na snagu od 1. jula.

Izmene bile neophodne

Savezni blagajnik Džim Čalmers još jednom je stao u odbranu izmena zakona o trećoj fazi smanjenja poreza na dohodak, rekavši da su one bile neophodne. On je istakao da se promenljive globalne okolnosti, uključujući pandemiju i skokove inflacije na globalnom nivou, ne mogu zanemariti u vreme kada se mnogi građani Australije bore sa pritiscima rastućih troškova života.

Ko će najviše da profitira?

Nova ekonomska analiza pokazuje da će biračko telo u regionima, koje je glasalo za Nacionalnu partiju, dobiti najviše od izmena treće faze smanjenja poreza na dohodak. Naime, nalazi koje je objavio Australijski institut otkrivaju da će birači u jedinicama koje drži Nacionalna stranka dobiti prosečno smanjenje poreza za 326 dolara, dok će birači koji su glasali za liberale imati manji porez za 226 dolara. Birači u glasačkim telima koje drži laburistička vlada dobiće u proseku dodatnih 229 dolara po osobi godišnje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here