pixabay.com

Najnoviji podaci kompanije CoreLogic pokazuju da su cene kuća u Australiji porasle u januaru za 0,4 odsto na nacionalnom nivou, spram rasta u decembru od 0,3 odsto. Za poslednjih 12 meseci, zaključno s januarom 2024. cene kuća su otišle gore za 8,7 odsto na nacionalnom nivou.

To praktično znači da su cene kuća konstantno rasle 12 meseci zaredom, a najveći skok u januaru zabeležio je Pert sa 1,6 odsto, a zatim slede Adelajd sa 1,1 odsto, i Brizbejn sa jedan odsto. U istom periodu neznatan rast su zabeležile cene kuća u Sidneju (0,2%), dok je u Melburnu došlo do pada cena za 0,1 odsto, u Kanberi za 0,2 i u Hobartu za 0,7 odsto.

Tako je srednja cena kuće sada 1,12 miliona dolara u Sidneju, 796.818 dolara u Brizbejnu i 777.250 dolara u Melburnu. Srednja vrednost kuće na nacionalnom nivou je 759.437 dolara.

Sporiji rast cena stanova

Podaci ujedno pokazuju da su vrednosti kuća u januaru nastavile da rastu brže nego stanovi, pri čemu je razlika između srednje vrednosti kuće i stana u glavnim gradovima australijskih država i teritorija, u istom periodu, porasla na rekordnih 45,2 odsto.

Praktično, cene kuća u najvećim gradskim sredinama su otišle za pola procenta gore, odnosno srednja vrednost kuća je sada za oko 4.800 dolara skuplja, dok su stanovi poskupeli za svega 0,1 odsto, odnosno za oko 900 dolara u januaru.

I pored rasta cena, obim prodaje nekretnina je bio nešto iznad proseka u poslednja tri meseca. CoreLogic procenjuje da je prodato 115.241 nekretnina tokom tri meseca, zaključno s januarom.

To je 11,9 odsto više u odnosu na isti period prošle godine i 0,5 odsto iznad prethodnog petogodišnjeg proseka za ovo doba godine.

Lakše do kredita?

Šef odeljenja za stambena istraživanja CoreLogic-a, Eliza Oven smatra da kupci pokušavaju da uđu na tržište nekretnina pre očekivanog snižavanja kamatnih stopa tokom godine. Razlog se očigledno krije u tome što mnogi očekuju veći rast cena kada krediti postanu jeftiniji i dostupniji.

– Porast cena bi mogao da bude odraz očekivanja da su kamatne stope dostigle vrhunac. S druge strane, ekonomski uslovi su slabiji, stopa štednje je smanjena, a raspoloženje potrošača je nisko, pa ipak tržište nekretnina je nastavilo da raste – primetila je Oven i dodala da se očekuje da će cene kuća rasti u 2024, ali sporije nego prošle godine.

Prema njenim rečima, treba očekivati usporavanje rasta cena kuća u Sidneju, kao što se desilo u Kanberi i Melburnu, gde su vrednosti kuća takođe visoke.

– Tu se opet vraćamo na činjenicu da su kupci ograničeni visokim kamatnim stopama. I činjenica da čak i oni sa relativno visokim prihodima vide ograničenje svoje sposobnosti zaduživanja ili bi mogli da budu odvraćeni zbog visokih kamata na kupovinu nekretnina – objasnila je Oven.

S druge strane, glavni ekonomista AMP Kapitala Šejn Oliver istakao je da ukoliko ne dođe do smanjenja kamatnih stopa, kako se očekuje, ili dođe do naglog porasta nezaposlenosti, da bi cene kuća mogla da padnu.

– Naša procena je bila da bi visoke stope, zajedno sa znacima da je nivo imigracije dostigao vrhunac, uz slabljenje rezervi za štednju i nezaposlenost veću od pet odsto, dovele do ponovnog pada cena nekretnina ove godine, sa skromnih tri do pet odsto pada, s tim da bi bilo značajnog odstupanja među gradovima – naglasio je Oliver.

I stranci diktiraju rast

Zanimljivo je da agenti za nekretnine očekuju da će se više ljudi koji prvi put kupuju odlučiti za za gradske kuće (townhouse) ili renovirane kuće koje se nalaze dalje od gradskih centara.

Direktor agencije Rej Vajt za Blekburn u Melburnu, Piter Šenk je optimističan i smatra da će tržište biti prilično dobro, a da će oni na aukcijama prodati oko 70 do 80 odsto nekretnina po ponuđenoj ili višoj ceni od početne. Sem toga, pored prvih kupaca, cene nekretnina dižu i sve veći broj migranata i kupaca iz inostranstva, ocenjuju agenti prodaje.

Sporiji rast zakupnina u 2024?

U januaru 2024. zakupnine su zabeležile najveći mesečni rast od aprila 2023. i to za 0,8 odsto. Ovaj skok je usledio nakon povećanja od 0,6 odsto u decembru. Eliza Oven smatra da će tržište iznajmljivanja imati kontinuirano povećanje cena, ali verovatno sporije nego što je bilo u 2023.

Regioni na ceni

Tržište nekretnina u regionalnoj Australiji trenutno pokazuje jači trend rasta vrednosti u odnosu na glavne gradove. Kombinovani regionalni indeks je porastao za 1,2 odsto tokom prošlog kvartala, u poređenju s rastom od jedan odsto kombinovano u glavnim gradovima.

Razlika 300.000 dolara

Prema rečima Elize Oven iz CoreLogic-a, Australijanci su spremni da plate više novca za kuće nego stanove.

– Gledajući cene nekretnina u januaru zaključuje se da su cene kuća rasle bržim tempom od stanova. Kuće su popularnije posebno među vlasnicima koji u njima stanuju i vremenom dobijaju veću vrednost zbog zemljišta – objasnila je Oven i dodala da je januar ipak bio neobičan, imajući u vidu da je vrednost kuća u odnosu na stanove porasla na rekordnih 45 odsto.

Praktično, to znači da je srednja vrednost kuće za oko 300.000 dolara viša od srednje vrednosti stana u glavnim gradovima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here