EPA
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je povodom odluke Prištine da aktivira uredbu o ukidanju dinara na KiM razgovarao sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Delegacije EU Emanuelom Žiofreom, a Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike objavila je posle sastanka da neće biti saopštenja, jer “svaka formalna reč bila bi suvišna”.

Nikad teže

U razgovorima je učestvovao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković koji kaže da razgovori “nisu bili nikada teži”, kao i da će se za dan-dva Vučić obrataiti u vezi sa ovom temom, ali i položajem Srba na KiM.

– Predsednik je u razgovorima snažno branio interese srpskog naroda na KiM, pre svega pravo na opstanak i život. I svima je bilo jasno da je Kurti glavni krivac – kazao je i istakao da srpski narod na KiM treba da zna, kao što zna, da ima iza sebe Srbiju i predsednika.

Vučić se, istim povodom, čio i sa visokim zvaničnicima iz administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena, dvojicom evropskih lidera i ruskim ambasadorom u Beogradu Aleksandrom Bocan Harčenkom. EU je saopštila da je zabrinuta zbog posledica ove uredbe koja bi, navode na život kosovskih Srba i drugih zajednica širom pokrajine.

Nekadašnji ambasador pri OEBS, Alžiru i Grčkoj Dragomir Vučićević tumači da privremene institucije posebno od kada je na njihovo čelo došao Aljbin Kurti, sve rade da otežaju život Srbima na KiM. Namera da ukinu dinar i teror nad Telekomom samo su, kaže on, poslednje u nizu mera za stvaranje uslova da Srbi ostanu bez mogućnosti da tamo opstanu.

– Ta taktika je neprihvatljiva za Srbiju, a trebalo bi da bude i za međunarodnu zajednicu. Ali, činjenica da izostaju iole ozbiljnije diplomatske i druge reakcije govori o njihovom poražavajućem odnosu prema Srbiji i srpskoj zajednici na KiM – ističe naš sagovornik.

Neprincipijelnost Zapada

Vučićević dodaje da se to najbolje vidi u dvoličnom odnosu dela međunarodne zajednice, a prvenstveno članica Kvinte koje pozivaju obe strane na deeskalaciju i normalizaciju odnosa. Istovremeno, kaže, dozvoljavaju Prištini da čini sve suprotno od onoga što se traži.

– To je trend koji traje poslednjih godina, stvaraju se srpskom narodu nepodnošljivi uslovi za život i čini sve kako bi Priština zaokružila lažnu državu. Umesto da spreče, najvažniji centri moći na Zapadu takvo ponašanje podržavaju – naglašava nekadašnji diplomata.

To što su zemlje Kvinte, upozorile Prištinu da ne sprovodi ukidanje dinara, smatra, dosta je problematično i krajnje neuverljivo.

– Kažu treba da odloži odluku, a to znači da nije pravi momenat, što je neprihvatljivo i neprincipijelno, a najmanje u funkciji zaštite srpskog naroda na KiM – objašnjava Vučićević.

Bivši ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac kaže da Priština naivno veruje da će insistiranjem na evru nešto dobiti, a ne dobijaju ništa. – Jedino će dobiti EU. Štampaće i kontrolisati evro na KiM iz svojih interesa. Ali, ovim se položaj srpske zajednice dovodi na ivicu opstanka. Srbiji su nažalost umnogome vezane ruke, ali ne znači da ne treba da se za pomoć obrati UN, i svim velikim silama. Tu ne mislim na SAD, već na velike sile koje trenutno čine veći deo čovečanstva – kaže Drobac.

Za pomoć UN: Rade Drobac

Lavovska borba

Sagovornici “Vesti” su uvereni da pokušaje ukidanja platnog prometa i rada MTS-a treba posmatrati kao deo “istog projekta”

– Rukovodstvo Telekoma se lavovski bori i ima pravnu podršku. Ali, teško je kada sa druge strane ne poštujete međunarodno pravo i da uvaže interese ozbiljne kompanije samo zato što je srpska – kaže Vučićević.

Rade Drobac ističe da je sve usmereno na to da se Srbi izbace sa KiM i to bude etnički čista teritorija. Jedino je, ukazuje, “problem” takvog plana je da i Albanci odlaze jer ne vide perspektivu.

Lučić: Bićemo jači

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić rekao je da će MTS i u budućnosti poslovati na KiM i omogućiti signal za oko 30.000 domaćinstava na tom području. Naglasio da je u ovom momentu, Srbima na KiM obezbeđena usluga telefoniranja, interneta i TV i da svi korisnici treba da budu sigurni da će ta kompanija tamo ostati da posluje.

– Bićemo još jači, Telekom je kompanija s velikim internacionalnim ugledom i znamo da zaštitimo naš interes ako smo ugroženi – kaže Lučić.

Beg pod pritiskom

Više od 10 odsto Srba napustilo je KiM 2022, zbog stalnog pritiska Prištine, navedeno je u izveštaju Međunarodne krizne grupe, uz ocenu da su tenzije na KiM porasle od dolaska na vlast Aljbina Kurtija. Ukazuju da odlasci ubrzavaju već postojeći trend, uz procenu da je do jedne trećine Srba otišlo u poslednjih osam godina. Dodaju da je u 2015. broj Srba na KiM procenjen na 145.000, a do 2023. pao je na manje od 100.000. Kažu da iako su tačan broj nepoznat zbog bojkota Srba na popisu 2011. srpske vlasti kažu da je još 13 odsto Srba otišlo 2023.

2 COMMENTS

  1. Jadan taj koga vi branite. Sram da vas bude. Pinkujete i pevate a srbe dole matletiraju dan u dan.

  2. Vucic je bijo u pravu kada je rekao da vise srbi nece bjezati u kolonama sada vidimo da su to srbi ozbiljno svatili pa ji siptari protjeruju pojedinacno ili porodicno a Vucicu mozemo biti zahvalni na dobroj taktici ciscenja srba sa kosova, tako bi se nesto slicno sa Vucicevom garancijom moglo desiti srbima iz republike srpske. Znate Vucic bi od zapada i jare i pare e onda ovi sa zapada kazu ako hoces pare onda se moras odreci jareta i biti mek kao spuzva,zato zapad radi jade na kosovu i u republki srpskoj bice isto i danas ce Vucic glasno govornik zapada obavestiti narod da se on bori kao lav ali ovi otese jare viditeli ovo nevidjeno cudo dobar je Vucic

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here