Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Jedna od većih australijskih banaka Benkvest nastavila je da zatvara svoje preostale filijale i da se kreće ka potpuno digitalnom bankarstvu.

Od 18. januara više ne radi poslovnica u naselju Armadejl u Pertu, a nekoliko dana kasnije zatvorene su i ekspoziture u Madingtonu na jugoistoku Perta, kao i u gradiću Kananara, na granici Zapadne Australije i Severne teritorije.

Banka koja ima oko 1,1 milion klijenata u Australiji tako je dodatno smanjila svoje kapacitete za direktno poslovanje sa stanovništvom, koje održava još samo u Zapadnoj Australiji.

Sve filijale u drugim državama zatvorene su 2022. godine, kada je Benkvest, koji inače posluje u okviru Komonvelt banke Australije (CBA), doneo odluku da zatvori vrata u preostalih 14 poslovnica na istočnoj obali.

Ovakav potez izazvao je negodovanje javnosti, ali ni to nije smetalo upravi banke da već naredne godine u julu zatvori i ekspoziture u predgrađima Subijako, Baldivis, Južni Pert i Ozborn Park.

U avgustu prošle godine, generalni direktor za personalno bankarstvo u Benkvestu, Skot Siptls, izjavio je da je „strategija banke da izraste u digitalnu i pretežno brokerski orjentisanu banku za kupce nekretnina“.

Govoreći pred senatskom istragom o zatvaranju filijala u regionalnoj Australiji, Spitls je tvrdio da su transakcije na šalteru smanjene za oko 44 odsto u poslednje tri godine, dok digitalna plaćanja sada čine 97 odsto svih transakcija.

Komonvelt banka kao matična kompanija Benkvesta, obećala je da neće više zatvarati svoje filijale do 2026. godine, ali zanimljivo je da Benkvest nije preuzeo istu obavezu.

– Strateški, Benkvest prelazi na pretežno i verovatno tokom vremena skoro isključivo digitalno bankarstvo. Za one koji cene i žele usluge licem u lice u ekspozituri, one će vremenom biti sve ređe za klijente Benkvesta – rekao je izvršni direktor CBA Met Komin.

Vozio 130 kilometara da podigne keš

Prošle sedmice je jedan klijent Benkvest banke prevalio čak 130 kilometara do najbliže ekspoziture kako bi podigao 300 dolara u gotovini. Ali, kada je stigao u mesto Dalvalina , oko 170 kilometara severoistočno od Perta, Grema Rida i njegovu suprugu zatekla je informacija da u banci nema keša i da ne mogu da podignu novac, te da pokušaju u pošti.

– Pitao sam što ne zatvore banku ako nemaju novca u njoj, a službenica na šalteru mi je rekla da im za sada nije rečeno da će zatvarati filijalu, ali da ona pretostavlja da će se i to u skorije vreme desiti jer banke sada to rade – ispričao je Grem Rid novinarima mreže ABC.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here