Unsplash/Steven Wei
Centar Sidneja je jedna od najskupljih četvrti za iznajmljivanje stanova u Australiji

Jedan od najvećih pokretača rastuće krize troškova života u Australiji su nekretnine. Kako broj stanovnika raste nesrazmerno povećanju broja stambenih objekata, poslednjih meseci se svi koji žive kao podstanari suočavaju sa bolnim poskupljenjima kirija.

Naravno, važan faktor u enormnom rastu najamnina predstavlja i drastično povećanje kamatnih stopa na stambene kredite u proteklih godinu i po, koje su investitori prebacili na stanare.

Prema najnovijim podacima, srednja vrednost kirije u Australiji dostigla je čak 601 dolar nedeljno. Reč je o rekordnom iznosu u istoriji zemlje, a u ovoj statistici u obzir su uzeti svi iznajmnljeni stanovi i kuće, bez obzira na kvadraturu i lokaciju.

Prosečno domaćinstvo koje živi u iznajmljenoj kućai ili stanu, danas mora da izdvoji čak 31 procenat ukupnog porodičnog prihoda na plaćanje rente. Ova stopa je ne tako davno, u martu 2020. godine, iznosila daleko manje – 26,7 odsto.

Jasno je da ovoliko veći izdatak iz kućnog budžeta doprinosi da mnogi imaju sve više problema da plate kiriju, što se naročito odnosi na najveći najskuplji australijski grad – Sidnej. Naime, u Sidneju je srednja vrednost nedeljne kirije (median weekly rent) dostigla nezapamćenih 745 dolara! Daleko iza je Kanbera sa srednjom vrednošću od 651 dolar nedeljno, a treći je Pert sa 630 dolara sedmično.

Na dnu liste je Hobart, gde je srednja vrednost kirije čak 220 dolara niža nego u Sidneju i iznosi 535 dolara na nedeljnom nivou. Zanimljivo, među tri grada u kojima je srednja vrednost rente niža od nacionalne nalazi se i Melburn (565 dolara), iza kojeg su samo Adelajd i Hobart.

Za one koji žele da pronađu predgrađe u kojem mogu jeftinije da iznajmljuju, agencija za tržište nekretnina Kor lodžik (CoreLogic) objavila je liste naselja u široj oblasti glavnih gradova država i teritorija u kojima je potrebno izdvojiti manje za najam kuće ili stana.

Evo i pregleda tih predgrađa, počevši od najskupljeg grada na kontinentu:

Sidnej

Status najpovoljnijeg predgrađa u najskupljem gradu ima Trigir, koji pripada oblasti oko Maunt Druita. Srednja vrednost rente za kuće u Trigiru iznosi 507 dolara, a u susednom Bleketu 524 dolara. I ostala najjeftinija naselja su u okruženju Maunt Druita – Letbridž park ($525), Vilmot ($526) i Šelvi ($528). Na listi predgrađa s najnižim rentama za stanove prednjači Karamar u oblasti Ferfilda, gde je srednja vrednost za Sidnej nestvarno niskih 386 dolara. Sledi Kabramata sa 413 I Kenli Vejl sa 430 dolara nedeljno.

Pert

Glavni grad Zapadne Australije nalazi se usred pravog buma na tržištu nekretnina, pa samim tim i cene iznajmljivanja rastu sve brže. Najjeftinija naselja za najam kuće nalaze se na krajnjem jugu, nedaleko od Rokingema, a to su Medina ($480) i Kalista ($489), a zatim sledi sve popularniji Armadejl sa 505 dolara. Stanovi u Pertu su najjetiniji u Oreliji ($403), u oblasti Kvinane, dok je bliže centru grada najniža srednja vrednost najma stana u Norandi i iznosi 458 dolara nedeljno.

Brizbejn

Na krajnjoj periferiji Brizbejna, u Ipsviču, moguće je naći naselja sa srednjom cenom kirije za kuće između 440 i 465 dolara, i to u predgrađima Rivervju, Lajkard i Jedna milja (One Mile). Kada je reč o najpristupačnijim stanovima, prednjače Vudridž na jugu grada sa 377 dolara nedeljno i Kabulčer na severu, gde je srednja vrednost 380 dolara.

Darvin

Najpovoljnije kuće za najam nalaze se na jugoistoku grada, u oblasti Palmerstona, a izdvajaju se Maulden sa 543 dolara nedeljno i susedni Grej sa medijan rentom od 550 dolara. U Palmerstonu su najpovoljniji i stanovi, i to u Bejkvelu ($450), a odmah iza je Linijer na severoistoku Darvina sa 465 dolara nedeljno.

Adelajd

Ako želite jeftiniju nekretninu u glavnom gradu Južne Australije, planirajte selidbu na krajni sever Adelajda, gde u predgrađima Severni i Južni Elizabet i Elizabet Grouv, možete pronaći kuću po srednoj vrednosti između 416 i 422 dolara, dok su najjeftiniji stanovi u Istočno Salisburiju ($362) i Salisburiju ($383). Srednje vrednosti kirija u svim drugim naseljima su preko 400 dolara.

Hobart

Prigradsko naselje Novi Norfolk ima najpovoljnije rente za kuće, sa srednjom vrednošću od 468 dolara nedeljno. Nešto bliže centru Hobarta izdvajaju se Rizdon vejl ($487) i Bridžvoter ($489). Ubedljivo najniže kirije za stanove ima predgrađe Klermont, gde je srednja cena najma 413 dolara nedeljno.

Kuće u Kanberi prešle 600 dolara

U glavnom gradu Australije, najmanje cene najma kuća su na severozapadnoj periferiji, i to u Čarnvudu ($604), Holtu ($605) i Higinsu ($606), koji svi pripadaju oblasti Belkonena. Ukoliko preferirate da živite u stanu, jedina predgrađa gde srednja cena još nije prešla 500 dolara nedeljno su Lajons ($472) i Čifli ($498), oba u oblasti Filipa u južnoj unutrašnjosti Kanbere.

Melton najjeftiniji u Melburnu

Melburn poslednjih godina beleži daleko sporiji rast cena nekretnina, kao i vrednosti kirija za stambene objekte. Bez obzira na to da li tražite kuću ili stan, najpovoljnije cene su na severu, u predgrađu Melton.

U ovoj oblasti, srednja vrednost najma kuće kreće se između 407 i 427 dolara, dok u susednom Kurunđangu iznosi 431 dolar nedeljno.

Najam stana u Meltonu kreće se od 347 do 356 dolara kada je reč o medijan vrednosti, a nešto više cene su u Bakus maršu ($366), Albionu ($385) i Veribiju ($387). Još samo Hopers krosing ima srednju vrednost kirije nižu od 400 dolara ($397), a sva ostala predgrađa su skuplja.

Kirije po gradovima

Grad srednja vrednost kirije

Sidnej $745
Kanbera $651
Pert $630
Brizbejn $627
Darvin $611
Melburn $565
Adelaide $565
Hobart $535

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here