Vesti

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici širom Australije su u petak, 19. januara, baš kao i u matici plivali za Časni krst i na taj način svečano proslavili Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih verskih praznika.

Tako je Srpska pravoslavna crkva Sveti Nikola u Vulingabi organizovala plivanje za časni krst nakon održane liturgije u petak, 19. januara u 13 sati na Bejbi bej plaži u Kvinslendu.

U Melburnu je plivanje za časni krst bilo organizovano na dva mesta. U Frenkstonu se u organizaciji Crkvenoškolske opštine Sveti kralj Stevan Dečanski iz Karum Daunsa plivalo po peti put zaredom.

– Ove godine smo imali 21 učesnika, koji su plivali za Bogojavljenski krst, starosti od 12 do 65 godina. Pobedio je Vladimir Milković, drugi je do krsta stigao Petar Đorđić, i treći je bio Vladimir Zenić. Naime, ove godine smo imali zlatnu, srebrnu i bronzanu medalju. Svi učesnicu su nakon plivanja dobili zahvalnice, i zatim smo sve okupili u crkvenoj sali, a naš parohijan Đorđe Gudelj je poklonio jedno pečeno jagnje, kako bi se svi plivači okrepili nakon plivanja – priča otac Bojan Vlajić, starešina hrama u Karum Daunsu, uz napomenu da su plivači da okean nije bilo tako hladan kako zna da bude i imajući u vidu da je ceo dan padala kiša.

U organizaciji hrama Sveta Trojica iz Branzvika zajedno sa crkveno školskom opštinom Sveti arhiđakon Stefan Kizboro su organizovali plivanje za časni krst u Port Melburnu.

U Džilongu se plivalo za časni krst još u jutarnjim satima na glavnoj plaži Istern bič, a u organizaciji crkvenoškoslke opštine Sveti Nikola u Džilongu.

Inače, bez obzira što je za mnoge petak bio radni dan, srpske svetinje na Petom kontinentu bile su pune vernika, među kojima veliki broj dece i mladih.

Svečano je bilo i u hramu Svetog apostola i jevanđeliste Luke u sidnejskom jugozapadnom predgrađu Liverpul, gde je svetu liturgiju služio i vernike pričestio prota Aleksandar Milutinović, a u nastavku u crkvenoj porti izvršio vodoosvećenje.

U svojoj pastirskoj besedi prota Aleksandar je objasnio da se Bogojavljenje slavi 19. januara, jer je tog dana u 30. godini Isusa Hrista u reci Jordan krstio Jovan Preteča, kada je po krštenju, koje je obavljeno trostrukim uranjanjem u vodu, otvorilo se nebo iz kog se začuo glas Boga oca koji je obznanio da je Isus njegov sin, a na Isusa je u vidu goluba sleteo Sveti duh.

Zbog toga se na Bogojavljenje pravoslavni vernici pozdravljaju sa „Bog se javi – Vaistinu se Bog javi“.

– Praznik Bogojavljenje, pun je lepih običaja među kojima plivanje za Časni krst i vađenje krsta iz reka i jezera. Na ovaj dan osvećuje se voda koja se nosi kući i pije radi zdravlja i prosvećenja duše i tela. Smatra se lekovitom i zaštitom od nečistih sila i čuva se u kućama do sledećeg velikog vodoosvećenja. Bogojavljenska vodica nikada se ne kvari, jer u njoj, uči hrišćanstvo, prebiva sila Duha svetoga – naglasio je starešina liverpulskog hrama.

I ovom prilikom je među mnogobrojnim vernicima u liverpulskoj crkvi bilo na desetine mladih i dece, koji su svojim prisustvom ukrasili praznik.

Posle verskog dela većina vernika se okupila u crkvenoj sali, gde su ovdašnje vredne članice Kola srpskih sestara pripremile kolače, razno voće, kafu i sokove.

Prvi do cilja u Frenkstonu, predgrađu Melburna
Osvećenje krsta u Kvinslendu

Vodoosvećenje u Liverpulu

Prota Aleksandar čita Jevanđelje
Plivanje za časni krst na Bejbi bej plaži u Kvinslendu
U Kvinslendu rame uz rame i mladi i stariji plivali za krst
Mladi ispunili hram i crkvenu portu
Plivalo se za časni krst i u Džilongu
Otac Bojan Vlajić, starešina hrama Sveti kralj Stevan Dečanski iz Karum Daunsa
U Frenkstonu plivala 21 osoba

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here