Vlada RH
Andrej Plenković i Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je na marginama samita u Davosu sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem. Kako je izgledao taj razgovor, govorio je ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman.

– I prošle godine smo dogovorili redosled koraka u rešavanju otvorenih bilateralnih pitanja. To je išlo vrlo slabo. Ovo je bio razgovor na ekonomskom forumu, razgovaralo se o izborima u Srbiji. U interesu Srbije i Hrvatske je da imaju dobre odnose sa komšijama i da rešavaju bilateralna pitanja – rekao je Grlić Radman.

– Srbija se opredelila za evropski put i mora da ispuni uslove i kriterijume koji se od nje očekuju, mora da razvija i promoviše regionalnu stabilnost i nadam se da će nakon formiranja vlade uslediti određeni susret koji je bio nagovešten i prošle godine – dodao je on.

Na pitanje da li će ministar Tomislav Žigmanov zadržati poziciju, Grlić Radman kaže da nema informacija o tome, ali da je Hrvatskoj važno i da joj je u interesu ravnopravan status Hrvata u Srbiji, kao što ga imaju Srbi u Hrvatskoj.

– Nama je bitno da obezbedimo, bez obzira na ishod izbora, da Hrvati imaju svog predstavnika, kao što Srbi imaju svoje predstavnike. Sporazumi obavezuju – kazao je.

Na pitanje da li Hrvatska podilazi Vučiću, Grlić Radman odgovara: „Ne podilazimo ni u čemu. Srbija ima jako puno da učini. Srbija se mora suočiti s prošlošću, mora da učini određene reforme, uskladi svoju politiku sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, osudi rusku agresiju i uvede sankcije, a pre svega, moraju da formiraju vladu“.

3 COMMENTS

  1. Ospuniti uslove 🏳️‍🌈🏳️‍🌈
    🏳️‍🌈 🏳️‍🌈 🏳️‍🌈 🏳️‍🌈

  2. Hrvatska se mora suočiti sa ratnom prošlošću . U 2.svetskom ratu i u građanskom ratu devedesetih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here