EPA/DANIEL WALDING
Ministarka Vong tokom posete Izraelu

Ministarka inostranih poslova Australije Peni Vong doputovala je ovog utorka na Bliski istok, na diplomatske razgovore o ratu u Gazi. Vong je tom prilikom najavila da će Australija dati 21,5 miliona dolara humanitarne podrške Palestincima u Gazi i inostranstvu.

Ministarka se po dolasku sastala sa izraelskim predsednikom Isakom Hercogom i ministrom spoljnih poslova Izraelom Kacom u Jerusalimu, izrazivši solidarnost sa Izraelom i osudivši masakr 7. oktobra, koji su militanti Hamasa počinili na jugu te zemlje.

Međutim, Vong je takođe upozorila Izrael na način na koji vodi rat u Gazi i zatražila da se ta država pridržava međunarodnog humanitarnog prava. Ona je istakla da je Australija prijatelj Izraela, ali je u uvodnoj reči na sastanku s predsednikom Hercogom upozorila na humanitarne probleme unutar Gaze i prenela zabrinutost australijskog naroda zbog velikog broja stradalih civila.

– I mi smo demokratska zemlja i upravo zbog toga se zalažemo za doslednu primenu međunarodnog prava i međunarodnog humanitarnog prava. Dakle, kada kažemo da je način na koji se Izrael brani bitan, to proizilazi iz toga ko smo mi – rekla je Peni Vong.

U izveštajima iz Jerusalima se ne navodi da li je ministarka uputila pozive za prekid vatre u direktnom razgovoru s najvišim izraelskim zvaničnicima. S druge strane, objavljeno je da se tokom posete neće sastati s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom.

Domaćini su u razgovoru istakli da je ovom posetom Australija pokazala solidarnost sa Izraelom.

Ovo je inače bila prva poseta ministarke Izraelu od kada je preuzela dužnost u maju 2022, a ujedno i najviša poseta australijske vlade od izbijanja sukoba u Gazi.

Uoči dolaska u Jerusalim, Vong je boravila u poseti Jordanu i tom prilikom najavila humanitarnu podršku od 21,5 miliona dolara za palestinski narod. Deo sredstava namenjen je za nevladine organizacije koje pružaju hitnu pomoć i sklonište u Gazi, dok će otprilike polovina otići na podršku programima za izbeglice u Libanu i Jordanu.

U okviru paketa, četiri miliona dolara biće upućeno Pokretu Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, šest miliona dolara Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć i rad (UNRWA) i 11,5 miliona dolara programima za izbeglice.

Posle sastanka s jordanskim ministrom inostranih poslova Ajmanom Safadijem u utorak, senatorka Vong je rekla da je Australija „duboko zabrinuta zbog mračne humanitarne krize“ koja se odvija u Gazi.

Iako je rekla da njen kolega i ona dele zajednički cilj, postizanje trajnog mira u regionu, ona je naglasila i da postoje neke „veoma različite perspektive“.

Konkretno, ministri su se razišli u stavovima po pitanju Međunarodnog suda pravde, pred kojim je Južna Afrika podnela prijavu protiv Izraela za genocid. Vong je rekla da, iako Australija poštuje nezavisnost suda, nije prihvatila „premisu“ tužbe Južne Afrike.

Safadi je, s druge strane, bio glasan u svojoj osudi izraelskih zločina u Gazi, i ponovio je podršku svoje zemlje intervenciji Suda.

– Suočavamo se sa realnošću u kojoj verujemo da je Izrael počinio ratne zločine u Gazi – rekao je jordanski ministar inostranih poslova.

Poziv na oslobađanje talaca

Vong se u sredu sastala i sa palestinskim liderima na Zapadnoj obali, gde je ponovila da izraelske taoce treba hitno osloboditi. Takođe se susrela sa porodicama nekih od talaca koje Hamas drži u Gazi.

– Najjači utisak je bila prilika i privilegija da razgovaram s porodicama talaca. Bilo je neverovatno dirljivo jer su ova 102 dana otkako su njihovi najmiliji oteti bila užasno teška i poražavajuća za njih. Uverila sam ih da ću prilikom susreta sa svim relevantnim stranama u ime Australije pozivati na momentalan, bezuslovan i bezbedan povratak članova njihovih porodica – kazala je Peni Vong.

Podrška palestinskoj državnosti

Ministarka Vong je u Jordanu izjavila da „Australija ne može da dođe u region da zahteva bilo kakva konkretna uveravanja“, ali je pozvala na težnje ka uspostavljanju mira. Ona je takođe izrazila očekivanje da će Palestina uskoro dobiti državnost.

– Naše mišljenje je da će mir konačno doći ukoliko bude istinskog napretka u naporima ka postizanju mira i bezbednosti za Izrael i palestinski narod, kao i njegove legitimne težnje za državnošću – rekla je Vong.

Njene reči su izazvale veoma negativna reagovanja jevrejske zajednice i dela javnosti, kao i odluka da ne poseti naselja koja je Hamas napao 7. oktobra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here