T. O.
Do početka škole ostalo jed još nešto više od nedelju dana

Nedavno je u australijskim medijima osvanuo članak da školovanje dece u državnim školama, od pripremnog do 12. razreda, košta više od 92.000 dolara po detetu, i da se mnogi roditelji žale da nisu u mogućnosti da kupe uniforme i cipele za polazak u školu.

Prema rečima Gorane Tasić, majke troje školske dece, dvoje u osnovnoj i najstarijeg sina u srednjoj, njihova porodica nije imala problema da pripremi decu za početak školske godine, jer svi troje idu u državne, a ne privatne škole.

– Privatne su mnogo skuplje, a osim toga Natalija i Luka su još uvek u osnovnoj školi, tako da za njih plaćamo školski prilog koji je dobrovoljan i kreću se od 250 do 300 dolara po detetu, a za Stevana, koji ide u srednju školu, plaćamo između 300 i 400 dolara. Pored toga, dodatno plaćamo udžbenike, i ove godine to nas je izašlo oko 500 dolara po detetu. Kako je Stevan i u košarkaškoj akademiji. plaćamo dodatno za programe koji su u okviru škole – objašnjava Gorana Tasić iz Melburna.

Kaže da svake godine obnovi deci uniformu. Nekad je dovoljno da dokupi samo košulju ili pantalone.

– Za ovo dvoje manjih moramo da kupimo uvek nešto novo jer rastu. Kada se prvi put kupuje celokupna uniforma sigurno treba oko 2.000 dolara. Posebno ako se kupuje za srednju školu, jer se kupuje sako, pantalone, pa pored ove redovne uniforme, treba i sportska uniforma, pa uniforma za akademiju i taj prvi izdatak je uvek visok.

Iako deca teško mogu da nasleđuju uniforme jedno od drugog jer je, kako mama kaže Stevan daleko viši od Luke, a Natalija je ipak devojčica, uglavnom nasleđuju neke udžbenike, bilo jedno od drugog ili od rođaka.

– Zavisi koje predmete imaju, ali udžbenike iz matematike i engleskog uvek mogu danaslede od starijih đaka, tako da to praktikujemo. U okviru školskog priloga, deca dobiju početni paket, ali mi im svake godino kupimo sveske i pribor, u zavisnosti šta im treba, kao i nove kutijice za ručak i torbe. Nisam imala prilike da čujem da neko ne može da kupi deci to što im treba za polazak u školu, ali poznajem više majki koje su mi rekle da na Fejsbuku postoji stranica gde roditelji mogu da nabave polovnu odeću i udžbenike veoma pristupačno. Ali, uvek se govorilo da je polazak u školu za svako dete skupo i da to za porodice nije mali izdatak – kaže sagovornica Vesti.

I dok je prosečna suma za 13 godina školovanja deteta u državnim školama oko 92.000 dolara u australijskim gradovima, u privatnim školama to iznosi i svih 315.000 dolara, pokazuje istraživanje Futurity Investment Group.

U međuvremenu, odvojeno istraživanje organizacije „Porodica Smit“ otkrilo je da su roditelji dece u državnim školama posebno pod stresom kada treba da priušte stvari koje su njihovoj deci potrebne za obrazovanje.

Dobrotvorna organizacija je anketirala više od 2.200 porodica koje su koristile njene usluge i otkrila da je skoro polovina zabrinuta da li će moći ove godine da nabave deci uniforme i cipele za školu.

Mladi Tasići prvi dan u školi – 2022.

Svaki treći roditelj je rekao da će njegovo dete propustiti ekskurzije, a oko polovine je reklo da ne može da priušti digitalne uređaje. Svaki šesti roditelj kaže da bi njihova deca mogla da ostanu bez pristupa internetu.

– Poslednji put kada smo uradili ovo istraživanje 2023. godine, 30 odsto porodica koje smo anketirali nam je reklo da neće moći da priušte osnovne stvari, kao što su nova školska uniforma i cipele, a sada je to 50 odsto – istakao je izvršni direktor organizacije „Porodica Smit“, Dag Tejlor.

Podaci njihovog istraživanja pokazuju da se svaki četvrti roditelj bori kako bi platio račune, a 21 odsto njih je radilo „više nego što je želelo“ kako bi sve poplaćali.

Međutim, neki roditelji nemaju ovih problema. Tako je prošle godine 26 odsto njih reklo da „nije iskusilo nikakve teškoće“ u plaćanju školovanja svog deteta, a ove godine ih ima i više – 35 odsto.

Inače, troškovi školovanja rastu. Tako će 13-godišnje školovanje biti za pet odsto skuplje ove nego prošle godine, pokazuju podaci Futuriti Grupe. Pored toga, i uniforme, elektronski uređaji i sportska oprema će, takođe, poskupeti u narednih pet do deset godina.

“Paprene” dodatne aktivnosti

Podatak da školovanje dece u državnim školama u Melburnu za 13 godina iznosi i preko 100.000 dolara, ostavilo je Goranu Tasić u neverici.

– Uh, istina nikad to nisam sabirala, ali sad kad sam čula ne iznenađuje me. Pored dobrovoljnog školskog priloga, uniformi i pribora, tokom godine uvek dođe još neki izdatak, da li je kamp, ekskurzija, ili je u pitanju neka predstava, a uvek se trudiš da tvoje dete ne izostane s takvih događaja – kaže Gorana i dodaje da troškovi za druge aktivnosti, kao što je sport, znaju da budu značajni.

Sidnej i Melburn najskuplji

U istraživanju Futuriti Grupe o troškovima za 13 godina školovanja, koji pored školarine i podučavanja, uključuju i muzičke instrumente, elektronske uređaje, školske kampove i prevoz, otkriveno je da su Sidnej i Melburn najskuplji ako imate dete školskog uzrasta, bilo da se odlučite za privatno ili državno obrazovanje.

Prosečna 13-godišnja cena državnog obrazovanja u Melburnu je 108.879 dolara, daleko iznad nacionalnog proseka glavnih gradova od 92.710 dolara. U Sidneju, očekuje se da će roditelji za privatnu školu od pripremnog do 12. razreda morati da izdvoje i do 357.931 dolara.

Kanbera je najjeftiniji grad za državnu školu, dok se ocenjuje da roditelji u Pertu plaćaju manje za privatne škole.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here