Tanjug/AP
Ruski vojnici

Rusija je promenila svoju dugogodišnju raketnu strategiju u onu koja bi mogla imati teže posledice po Ukrajinu na bojom polju, kažu stručnjaci.

Tokom napada na Ukrajinu Rusija je koristila navođene rakete da uništi ili ošteti grejne i električne sisteme koji su Ukrajincima potrebni da prežive zimu.

Ta je kampanja, piše “Biznis insajder”, izazvala razaranja u gradovima, ubijala civile, uništavala domove i navodila vlasti da osnivaju grejna mesta za obično stanovništvo ali, kako kažu, nije uspela da slomi volju ukrajinskog stanovništva za borbom i napravi ikakvu razliku na bojnom polju.

Ruska strategija nije bila produktivna

Ali, Rusija je sada usvojila i novu strategiju, za koju stručnjaci kažu da bi mogla da se pokaže kao mnogo veći problem za ukrajinske napore: ciljanje ukrajinske industrije oružja i njene logistike da pomeri to oružje na front, u trenutku kada je sposobnost Ukrajine da napravi svoje sopstveno oružje važnije nego ikada zbog manjka zapadne vojne pomoći.

– Veoma sam zabrinut – rekao je Fabijan Hofman, stručnjak za raketnu tehnologiju na Univerzitetu u Oslu u Norveškoj, za “Biznis insajder”.

Prošle zime je kazao:

– Hvala Bogu što je Rusija bila toliko glupa da protraći sve svoje rakete prošle zime za ove protivpopulacione svrhe. Zamislite koliko bi bili efikasniji da su ih koristili ili protiv ciljeva na prvoj liniji – rekao je i dodao „ili protiv industrije i logistike“.

Ruska strategija nije bila baš produktivna, rekao je on:

„Iz vojne perspektive, ciljanje na mete stanovništva je apsolutno neefikasno.“

Ali ukrajinski moral kao da nikada nije pao. Dakle, iako je strategija bila tragična za one u ukrajinskim gradovima, ona „apsolutno nije funkcionisala za Rusiju“, rekao je Hofman, i nije imala nikakvog uticaja na linije fronta.

Rusija pokušava nešto novo

Ali Rusija, dok još uvek cilja na te mete, sada pokušava nešto novo.

To uključuje gađanje ukrajinske opreme, bilo u proizvodnim pogonima ili dok je na putu do linije fronta.

Ta taktika dolazi u lošem trenutku za Ukrajinu, koja pojačava sopstvenu proizvodnju oružja i municije jer se čini da je budućnost snabdevanja od saveznika pod sumnjom, i pošto izgleda da ima sposobnost za koje saveznici kažu da neće obezbediti, smatra “Biznis insajder”.

Vadim Skibicki, predstavnik ukrajinske vojno-obaveštajne agencije, takođe je u ponedeljak rekao da Rusija sada pretežno cilja na ukrajinski vojno-industrijski kompleks, dok i dalje izbegava napade na njenu energetsku infrastrukturu.

I sama Rusija je priznala da je promenila strategiju, rekavši u subotu da je gađala i pogodila objekte u Ukrajini koji proizvode municiju i bespilotne letelice – dva oružja najefikasnija za ubijanje trupa i vozila.

Izveštaji u poslednja dva meseca pokazuju da je Rusija gađala i u nekim slučajevima tvrdila da je uništila fabriku raketa, skladište municije, skladište vojne opreme i fabriku koja proizvodi dronove i popravlja vojnu opremu.

Timoti Rajt, ekspert za rakete na Međunarodnom institutu za strateške studije, rekao je za da „Ukrajina, naravno, ima domaću odbrambenu industrijsku bazu koju bi Rusi želeli da ‘pojedu’ što je više moguće“.

On je rekao da Rusija verovatno razmišlja, „nadamo se da ćemo doći do tačke u kojoj se zapadna oprema neće isporučivati i da sami Ukrajinci ne mogu sami da održavaju ovu opremu ili da prave novu opremu“.

Rusija povećava proizvodnju raketa

Deo pomoći koja de daje Ukrajini leži i u tome što se veći deo njenog naoružanja popravlja van zemlje, na mestima kao što je Poljska. Osim toga, ukrajinska domaća industrija oružja je raspoređena na mnogim lokacijama, što otežava da je neko potpuno eliminiše.

Ova invazija je takođe dokazala da Rusiji često nedostaje sposobnost da prati i pogađa mete, jer se čini da projektili promašuju svoje odredište i umesto toga pogađaju polja.

Ali Rusija povećava svoju proizvodnju raketa, a Ukrajina kaže da joj je očajnički potrebno više sistema protivvazdušne odbrane, jer Rusija pokušava da ih istroši.

Hofman je rekao da je „zaista zabrinut“ da je Rusija u stanju da se „uključi u koncentrisanu i dobro orkestriranu kampanju protiv industrije“. On je upozorio da bi ruska kampanja „mogla postati veoma problematična za Ukrajinu“.

1 COMMENT

  1. Vece gluposti nisam skoro citso,vi sa zapada ovigledno ste slepi pa Rusija da hoce mogla bi da Ukrajinu poravna sa zemljom nego nece polako unistava sve sto posaljete i sto ovi bednici naorave,pa kako vam nije jasno da svi vi sa zapada ratujete sa Rusijom i nista jej ne mozete.Zivela Rusija

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here