EPA/MICK TSIKAS
Ričard Marls

Australija je podržala napade na ciljeve povezane sa Hutima u Jemenu, koje predvode Sjedinjene Američke Države, potvrdio je ministar odbrane i zamenik premijera Ričard Marls u izjavi datoj u svojoj izbornoj jedinici u Džilongu. Marls je naglasio da je Australija uključena u podršku napadima kroz određeni broj vojnog osoblja u operativnom štabu.

Ministar je istakao da savezna vlada nije olako donela ovu odluku.

– Podrška Australije ovim akcijama došla je u vidu osoblja u operativnom štabu. Ovde je reč o održavanju slobode plovidbe na otvorenom moru – kazao je Ričard Marls.

Ministar odbrane je dodao i to da su „Huti ometali pomorske aktivnosti“ i da će „Australija nastaviti da podržava sve akcije koje podržavaju globalni poredak zasnovan na pravilima, a koji potvrđuju Konvenciju Ujedinjenih nacija i pravo na moru i koji potvrđuju slobodu plovidbe na otvorenom moru“.

On nije naveo detalje o tome kada je Australiji rečeno da će doći do napada od strane SAD i UK, kao ni pun obim australijskog učešća.

Američke trupe podržane Velikom Britanijom, Australijom i Kanadom pokrenule su napad na ciljeve Huta u Jemenu, nakon što je predsednik SAD Džo Bajden izdao naređenje za udare, zbog, kako je istakao, „ugrožavanja slobode plovidbe od strane Huta, na jednom od najvitalnijih plovnih puteva na svetu.

Huti su, s druge strane, poručili da će SAD i Velika Britanija uskoro shvatiti da su napadi bili “najveća ludost u njihovoj istoriji”.

Savezna vlada Australije je pre nekoliko sedmica, posle kraćeg razmišljanja, odbila poziv SAD da pošalje svoj ratni brod u Crveno more kao podršku američkim i britanskim trupama. Umesto toga, poslato je još šest pripadnika vojske Australije u štab savezničkih snaga u Bahreinu.

Napali 27 brodova

Huti koji su na vlasti u Jemenu napali su ukupno 27 komercijalnih brodova u Crvenom moru, otkako je Izrael počeo napade na Pojas Gaze, posle 7. oktobra i udara Hamasa na Izrael u kojima je stradalo oko 1.200 ljudi, a stotine njih su oteti kao taoci. Jemenske snage su u više navrata poručile da napadaju samo brodove koji vozerobu prema Izraelu, te da to rade u znak podrške palestinskom narodu.

Kroz Crveno more prolazi oko 15 odsto svetske trgovine, a otkako su napadi počeli većina brodova menja rutu i ide mnogo dužim i skupljim putem oko Afrike i Rta dobre nade.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here