Tanjug
Ogroman značaj za Vojvodinu i Srbiju: Aleksandar Vučić prilikom obilaska radova na brzoj saobraćajnici

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tokom obilaska radova na izgradnji brze saobraćajnice Osmeh Vojvodine, od Bačkog brega do Srpske Crnje, duge 185,5 kilometara, da će veliki broj mesta na toj trasi biti na mapi najboljih puteva u Srbiji.

Velika ulaganja

– Ovo je jedna od stvari koja će približiti Sombor Novom Sadu, Beogradu i Mađarskoj. Naravno, i mreži auto-puteva u Rumuniji i da bude koridor i za Rumune i Mađare. To je za nas od ogromnog značaja – rekao je Vučić i najavio da će radovi biti završeni do kraja 2028. godine.

On je naveo da država ulaže mnogo u izgradnju ove saobraćajnice i time pokazuje koliko su za Srbiju važna sva ta mesta kroz koja će ona proći. Ukazao je i da gde ima auto-puta ili brze saobraćajnice, dolaze i investitori.

– To je sve deo onoga što smo mi nazvali EKSPO 27, što znači i da nije EKSPO samo vezan za Beograd, već za celu zemlju – kazao je Vučić i istakao da će zbog tog projekta i srpske kompanije imati više posla, a što je značajno da bi se zadržali mladi u tim mestima.

Osmeh Vojvodine biće izgrađen na trasi granični prelaz sa Mađarskom Bački breg – Sombor – Kula – Vrbas – Srbobran – Bečej – Novi Bečej – Kikinda – Srpska Crnja, granični prelaz sa Rumunijom. Radovi su počeli sredinom decembra. Kada ova saobraćajnica bude gotova, od Bačkog brega do Vrbasa stizaće se za oko 50 minuta, a od Vrbasa do Srpske Crnje za sat i deset minuta. Projektovana je za brzinu od 100 kilometara na sat. Na delu trase, od Sombora do Kikinde, planirana je izgradnja 46 mostova, 34 nadvožnjaka, pet podvožnjaka i 35 propusta.

Gasna veza sa Rumunijom

Vučić je upitan o proširenju graničnog prelaza Bački breg, rekao da bi za Srbiju to bilo važno. Nada se da će za dve nedelje da se vidi sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i da razgovara o tome.

– Na Horgošu ćemo napraviti najveći prelaz u Evropi, i to zajednički, gde ćemo da uložimo 200 miliona evra i mi i Mađari, jer nam to postaje usko grlo. Nadam se da ćemo sa EU da dogovorimo u međuvremenu da smanjimo te zelene trake za naše kamione da bi im se smanjili operativni troškovi – ukazao je Vučić.

Predsednik je najavio izgradnju gasne konekcije do Rumunije, od Beograda do Mokrina.

– Gradnja gasovoda je posebno važna za razvoj industrije. Radimo na gasifikaciji, zato spuštamo gas na podnožje Zlatiborskog regiona. Dakle, na Novu Varoš, na Prijepolje i Priboj, da ti ljudi dobiju gas. Aleksandrovac-Tutin se sad završava, čelik je gotov, sad morate plastiku da pustite po mestima. To mi tako nazivamo. Ti magistralni gasovodi su čelični, a onda plastiku spuštate do krajnjih potrošača i to je dobro zbog ekologije, zaštite životne sredine, a dobro i za industriju – objasnio je on i istakao da kad zemlja nema gasovod, nema ni industriju.

Predsednik je kao važne za Srbiju naveo industriju, nove tehnologije, veštačku inteligenciju i istakao da je to ono u šta Srbija mora da ulaže.

Čak 12 petlji

Na trasi brze saobraćajnice planirana je izgradnja 12 petlji: Sombor, Kljajićevo, Sivac, Crvenka, Kula, Vrbas Zapad, Vrbas Sever, Vrbas Istok, Vrbas E75, Srbobran Sever, Turija i Kikinda Istok. Planirano je i 13 površinskih kružnih raskrsnica. Izgradnja brze saobraćajnice pozitivno će uticati na međusobnu saobraćajnu povezanost opština i regionalnih centara Vojvodine, ali i na bolju povezanost zapadnobačkog i severnobanatskog okruga sa auto-putem E75.

Ogroman posao

Predsednik je objasnio da će morati da se uradi ozbiljna eksproprijacija, posebno oko Vrbasa gde neće biti sve jednostavno, ali i oko Bečeja, Novog Bečeja, Srbobrana, Kikinde.

– Mnogo posla ovde ima, radićemo deonicu po deonicu. Važno je da se razmak između auto-puta Subotica – Novi Sad – Beograd – Vrbas ka Somboru što više uradi i od tog grada ka Bačkom bregu. Bitno je da Sombor podignemo, a onda i druge gradove – rekao je Vučić.

Lokalne trase

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da treba izgraditi i rekonstruisati 10.000 kilometara lokalnih i regionalnih puteva u Srbiji.

– Potrebno nam je 10.000 kilometara puteva, što da izgradimo, što da u potpunosti rekonstruišemo da bismo se mogli time pohvaliti. Moramo da ulažemo desetine miliona evra u održavanje – kazao je i dodao da mu je želja bila da se uloži pet milijardi za izgradnju lokalnih puteva, ali to nije učinio jer bi uticalo na slabljenje javnih finansija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here